Răspunsuri la întrebare
O gigantă roșie este o stea pe moarte, aflată în ultimele stadii ale evoluției stelare. În aproximativ cinci miliarde de ani, propriul nostru soare va deveni o gigantă roșie, se va extinde și va înghiți partea interioară a Sistemului Solar – posibil chiar și Pământul.
Formarea unei gigante roșii
Cea mai mare parte a stelelor din univers sunt stele de secvență principală, adică ele convertesc hidrogenul în heliu prin fuziune nucleară.
În decursul vieții sale ”normale”, presiunea din interiorul stelei se află în echilibru cu forța exercitată de atracția gravitațională. Însă, după ce fuziunea din miezul stelei se oprește, gravitația preia controlul și începe să comprime steaua.
Acest fapt face ca temperatura din interiorul stelei să crească și să aprindă învelișul de hidrogen din jurul nucleului inert. Între timp, nucleul de heliu continuă să se contracte și să crească în temperatură, ceea ce duce la o rată de generare a energiei crescută în învelișul de hidrogen, care face ca steaua să se extindă foarte mult și să crească în luminozitate – steaua devine o gigantă roșie.
Gigantele roșii variază de la 100 de milioane până la un miliard de kilometri în diametru – de 100 până la 1.000 de ori mai mari decât este soarele nostru astăzi. Deoarece energia acestor stele este distribuită pe o suprafață atât de mare, temperaturile de la suprafața lor sunt relativ scăzute, de numai 2.200-3.200 grade Celsius – jumătate din temperatura de la suprafața Soarelui. Această modificare a temperaturii face ca stele să emită lumină cu lungimi de undă din partea roșie a spectrului, de unde și denumirea de ”gigante roșii”, deși, de obicei, ele sunt ceva mai portocalii la culoare.
https://info-natura.ro/ce-esteo-giganta-rosie/