1. a. Caută informații despre această tradiție și alcătuiește un text, răspunzând la următoarele întrebări. • Cât de veche este această tradiție? In ce alte ţări există tradiții asemănătoare? Cum arăta în trecut mărțișorul în diferite zone ale țării? • Ce elemente ale mărțișorului s-au păstrat până azi? • Ce semnificație are mărţişorul? Care ţi s-a părut cel mai interesant lucru pe care l-ai aflat despre mărțișor? va rog am nevoie ACUM
Răspunsuri la întrebare
Cât de veche este această tradiție?
Fiind o sărbătoare populară, nu există date clare cu privire la începuturile acesteia, de aceea se spune că mărțișorul este o tradiție care datează cu mii de ani în urmă. În vechiul calendar roman, ziua de 1 martie purta numele de Matronalia, era considerată prima zi a anului, iar atunci era sărbătorit Marte, cunoscut ca zeu al războiului, dar și al forțelor naturii și primăverii. De aici originea latină a lunii ”martie”.
S-au găsit dovezi ale acestui obicei vechi de peste 8000 de ani în zona Mehedinți, într-un sit arheologic numit Schela Cladovei. Arheologii au găsit coliere din pietricele roșii și albe.
În ce alte ţări există tradiții asemănătoare?
Tradiția mărțișorului se regăsește în zona balcanică, între zona de nord a României, Maramureș și Bucovina, până la granița sudică a Bulgariei, unde se învecinează cu Grecia.
În Bulgaria, mărțișorul este o tradiție la fel de răspândită ca la noi. Sărbătoarea poartă numele de Martenitsa sau Baba Marta.
În Bulgaria, atât femeile cât și bărbații poartă șnururi alb cu roșu, sub formă de brățări cu un mic medalion, denumite martenitsi. Unii le poartă tot anul, alții le agață în copaci, cert este că martenitsi te protejează și ține spiritele rele departe de tine.
Baba Marta este o figură mitică ce se spune că aduce cu ea sfârșitul iernii și începutul primăverii. Totuși, ea nu vizitează decât casele curate și îngrijite, de aceea bulgarii fac curățenia de primăvară înainte de 1 martie.
În zonele rurale, una dintre tradiții este aprinderea unui foc de către tineri, pentru a o încălzi și a o bucura pe Baba Marta, și strigarea de urături specifice. La final, aceștia trebuie să sară peste rămășițele focului stins.
În Albania, numele tradiției este lidhka și doar copiii poartă șnurul alb-roșu, la fel și în Macedonia.
Ce semnificație are mărțișorul?
Mărțișorul este legat de revenirea primăverii și renașterea naturii, având conotații pur optimiste. Mărțișorul aduce noroc și prosperitate, dar mai denotă și apreciere și sinceritate.
Cum arăta în trecut mărțișorul în diferite zone ale țării?
În Banat, fetele tinere se spală cu zăpadă, pentru a se purifica și a fi gata de măritiș.
În Moldova și Republica Moldova, mărțișoarele se oferă de către fete băieților de 1 martie, iar băieții oferă mărțișoare fetelor de 8 martie
În Ardeal, oamenii agață mărțișoarele la uși sau ferestre, ca să nu intre ghinionul în casă, sau de coarnele animalelor, pentru ca acestea să nu se îmbolnăvească.