Limba română, întrebare adresată de tomamaria616, 8 ani în urmă

1)Aduceți argumente prin care să susțineți că textul este narativ
2)Rescrie o secvență descriptivă
3)prezintă o trăsătură a domnitorului, justifică-ți alegerea
4)Comentează "Vodă făcu semnul creștinesc și sărută Evanghelia"
5)Prezintă rezumatul fragmentului
6)Rescrie două regionalisme și două arhaisme
AM NEVOIE URGENT ​

Anexe:

franciscradu598: 1) Text-ul este narativ deoarece naratorul nareaza text-ul

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Jaasmine
2

Răspuns:

1) Textul este narativ pentru că se observă trăsăturile acestui tip textual.

În primul rând, există un narator obiectiv care relatează evenimentele la persoana a III-a, singular și nu se implică în mod direct în acțiune. Obiectivitatea o putem observa din existența verbelor și pronumelor la persoana a III-a: "vine", "el".

În al doilea rând există acțiunea care se realizează în mod cronologic.

În al treilea rând există personaje, precum Vodă, personajul principal. Personajele au rolul de a face acțiunea mai dinamică.

2) "Se purta ras, cu mustața ușor cărunțită. Avea o puternică strângere a buzelor și o privire verde, tăioasă. Deși scund de statură, cei dinaintea sa, opriți la zece pași, păreau că se uită la el de jos în sus."

-sunt descrise aspectele fizice ale lui Vodă

3) O trăsătură fizică a domnitorului este statura scundă, el fiind mai mic de înălțime față de cei prezenți. O trăsătură morală a domnitorului este duritatea, pentru că locuitorii cunosc că acesta este groaznic când își încruntă sprânceana.

4) Citatul "Vodă făcu semnul creștinesc și sărută Evanghelia" ne arată că domnitorul este credincios. El crede că puterea divină îl călăuzește în lupte și de aceea are un respect pentru credință. Din acest motiv el face semnul creștinesc și sărută cu evlavie Evanghelia.

5) Ștefan-Vodă ajunge la hramul mănăstirii Neamțu. Despre el se spune că este un om dur, dar la sfânta mănăstire el este blând cu cei din jur. El se interesează de poporul său, considerând că trebuie să își cunoască poporul ca un adevărat stăpân. Preasfințitul Iosif se oprește la o trecătoare ca să primească alaiul domnitorului. El este însoțit de călăreți și de fiul său Alexăndrel-Voievod. Cântăreții soborului încep să cânte în cinstea lui Vodă. Domnitorul are 40 de ani, dar pare mai tânăr. Ținuta lui este impecabilă, la fel și chipul, are mustața puțin căruntă și o privire pătrunzătoare, tăioasă. El este scund, dar impune respectul tuturor. Vodă face semnul creștinesc și sărută Evanghelia înaintată de Iosif, apoi îl îndeamnă pe fiul său să facă la fel. Poporul și dregătorii se apleacă în fața lui cu mare respect.

6) Arhaisme: cocon și vlădica.

Regionalisme: gugiuman și prund.

Alte întrebări interesante