1. Anii războaielor romanilor cu dacii.
2. Ce înseamnă Roma Caput Mundi.
3. Verbul esse - conjugare
4. Legenda întemeierii Romei.
5. Care sunt limbile romanice?
6. Care este bunica limbii latine?
7. De ce este important să studiem latina?
8. Cum se numea capitala Daciei cucerite de romani?
9.În ce an s-au retras romanii din Dacia ? (Retragerea Aureliană).
10. Ce însemna expresia : toate drumurile duc la Roma?
Veți avea 5-6 dintre întrebările de mai sus.
Răspunsuri la întrebare
5. 
Limbile romanice sau neolatine sunt toate limbile derivate din latina vulgară. Fac parte din subfamilia italică a limbilor indo-europene. Au mai mult de 700 de milioane de vorbitori nativi răspândiți în întreaga lume, mai ales în Europa, America de Sud și Africa.
Limbile romanice își au rădăcinile în așa-numita latină vulgară, sociolectul popular al limbii latine vorbit de legionari, colonizatori și comercianți ai Imperiului Roman, deosebit de limba clasică folosită de clasele superioare ale societății. Între anii 350 î.Hr și 150 expansiunea Imperiului a dus la aceea că latina a devenit limba dominantă a Europei de Vest și de Sud continentale, influențând de asemenea dialectele folosite în Marea Britanie, Africa de Nord și partea de nord a Balcanilor.
6.Toate limbile romanice provin din latina-mamă, iar multe cuvinte la baza cărora stă limba latină sunt răspândite în alte limbi moderne, precum engleza. Mai mult, în lumea vestică medievală, pentru mai mult de o mie de ani, latina a fost o lingua franca, fiind limba învățată și vorbită pentru conducerea afacerilor Bisericii Romano-Catolice și soluționarea problemelor de ordin științific, cultural și politico-juridic. Mai târziu a fost înlocuită de franceză, în secolul al XVIII-lea, și de engleză la sfârșitul secolului al XIX-lea. A rămas limba formală a Bisericii Romano-Catolice chiar și în ziua de astăzi, ceea ce include și statutul său de limbă oficială a Vaticanului.
nush daca este corect la 6 sper ca te am ajutat macar la 5