Latina, întrebare adresată de bitdanut, 8 ani în urmă

1. Anii războaielor romanilor cu dacii.
2. Ce înseamnă Roma Caput Mundi.
3. Verbul esse - conjugare
4. Legenda întemeierii Romei.
5. Care sunt limbile romanice?
6. Care este bunica limbii latine?
7. De ce este important să studiem latina?
8. Cum se numea capitala Daciei cucerite de romani?
9.În ce an s-au retras romanii din Dacia ? (Retragerea Aureliană).
10. Ce însemna expresia : toate drumurile duc la Roma?
dati copy paste de pe google ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mira85
1

Răspuns:

1)85/86

2)Roma este capitala Italiei.Situat pe malul fluviului Tibru, orașul are o istorie îndelungată fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice și a Italiei moderne. Roma are o populație de 6.000.000 persoane.

3)Sg l sum-eu suny

ll es-tu esti

lll est-el este

Pl l sumus-noi suntem

ll estis-voi sunteți

lll sunt-ei sunt

Radicalul verbului "esse" este "es-" sau "s-".

Est (radical+desinența).

Sunt (radical+vocala tematica+desinența).

4)După legendă, orașul Roma a fost întemeiat în anul 753 î.Hr. de către Romulus și Remus, care au fost crescuți de către o lupoaică.

5)Limbile romanice sau neolatine sunt toate limbile derivate din latina vulgară. Fac parte din subfamilia italică a limbilor indo-europene.

6)Latina era limba vorbită în antichitate în regiunea din jurul Romei numită Lazio (Latium), de unde provine și denumirea de „latină” — limba vorbită în Latium. A câștigat o importanță majoră ca limbă oficială în Imperiul Roman.

7)Apar ocazional prin presa culturală tirade pentru salvarea limbii latine, a clasicismului și implicit a clasiciştilor săi. Se jeleşte înmormântarea culturii atât de incoerent încât pledoaria nu poate avea de la bun început nici-un rezultat.

8)Dacia romană a fost o provincie romană după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman sub conducerea lui Traian în 106 și a durat până în 271, deci un total de 165 de ani.

9)268-271

10)Cine nu a auzit măcar o dată expresia „Toate drumurile duc la Roma” fără să știe că totul a plecat de la un adevăr: în urmă cu mii de ani, a existat o perioadă în care cele mai importante căi de acces din Imperiul Roman sfârșeau în orașul lui Romulus și Remus

Alte întrebări interesante