1.Argumentati intr-un text de minim 15 randuri ca urmatorul text este fictional,nonfictional sau de granita. 5p
“-Domnule Radu Beligan,Crăciunul în Beligania cum e? Păstraţi tradiţia mesei de Ajun
-Mă siliţi să vă răspund printr-o mare banalitate. Crăciunul a avut întotdeauna pentru mine o semnificaţie specială. Îmi amintesc cum, copil fiind, îmi plăcea să stau în bucătărie, cu mama, şi să privesc cum din mânile ei ies, ca prin minune, bucate minunate. Nimeni nu mai ştie să facă aşa ceva în ziua de azi. Sărmăluţe moldoveneşti din piept de gâscă, mici cât buricul degetului, ori cozonaci pufoşi care înfloreau deasupra tăvii, încă o dată cât înălţimea ei. Mama urma cu stricteţe reţeta consacrată de Păstorel Teodoreanu; era o artistă în fabricarea cozonacilor. Sunt în stare să evoc şi acum parfumul lor care a rămas în memoria mea afectivă ca un semn al intrării într-o zonă de pace şi fericire. Înaintând în vârstă, am adoptat mentalitatea Maricăi, soţia mea, care era împotriva sărbătorilor oficiale. Trebuie să te bucuri atunci când simţi tu, nu atunci când îţi dictează calendarul. Dar de Crăciun făceam întotdeauna excepţie, pentru că aveam patru copii şi, în definitiv, Crăciunul este sărbătoarea copilăriei. Şi acum, în seara de Ajun ne strângem toţi în jurul bradului, să vedem ce ne-a adus Moşul. Raluca, fiica mea cea mai mică ne ţine loc de mamă şi sunt sigur că Marica, de acolo de Sus, de unde e, ne priveşte şi se bucură împreună cu noi.
-Cine împodobeşte bradul?
-Nepoţica mea, Andreea. Are un extraordinar simţ estetic pentru cei zece ani ai ei şi noi nu îi contrazicem niciodată hotărârile decorative.
-Ca bunic, i-aţi învăţat pe nepoţi tradiţiile sau colinde?
-Spre ruşinea mea, recunosc că nu. Copiii din ziua de azi nu cunosc decât „tradiţiile” lansate de internet, iar eu, ca dependent de computer, aş fi ultimul care ar putea să le reproşeze ceva.
-Care a fost cel mai frumos cor de colindători pe care l-aţi primit?
-Primesc colindători cu mare plăcere. Îmi sunt dragi copiii şi sunt foarte fericit când am prilejul să fac o bucurie unui copil. Anul trecut eram în turneu în Moldova, în preajma sărbătorilor, şi la Bacău, pe scenă, după spectacol, m-a colidat o şcoală întreagă.”(“Adevarul”,2009)
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Textul citat este incadrat in rangul operelor nonfictionale , adica nu prezinta elemente din lumea fantasticului , precum personaje , actiune sau mod de expunere .
Initial , fragmentul are un context specific textelor nonliterare . si poate fi considerat ca apartinand unei specii a acestiu tip de opere , si anume anuntul .
Este un anunt pentru ca informeaza clar , cu date precise , verificate , reale un public interestat , care trebuie sa ia in seama cuvintele folosite , intru cat reprezinta o pura realitate pentru ei , interesati , desigur . Se prezinta o oferta ' cu doar 57 de roni ' prin care , posibil este ca datele sa fie reinnoite , adaugite .
Un alt argument este faptul ca limbajul nu este unul complet artistic , ci cuprinde si cuvinte specifice textului informativ , precum preturi , locuri etc ,.
In urma argumentelor aduse mai sus , consider ca textul - suport este un text nonliterar , si anume un anunt .
Explicație: