Limba română, întrebare adresată de seokjinlavinia, 9 ani în urmă

1)Caracterizarea lui Ispas din textul Cersetorul de Liviu Rebreanu..\VA ROG AJUTATI-MA!!
2) Este careva Kpop-er pe aici? (scuze dar nu m-am putut abtine :D )

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DeeaBeea12
1259
 Personajul Ispas ocupa locul central in fragmentul selectat din opra literara ,,Cersetorul'' de Liviu Rebreanu, deoarece este prezent pe tot parcursul actinuii, iar celelalte personaje graviteaza in jurul sau.
 Ispas este personaj principal, individual, surprins intr-un moment reprezentativ: se ducea intr-o inspectie pe neasteptate in Ciolanesti. Portretul sau este realizat prin imbinarile mijloacelor de caracterizare directa realizata de narator si celelalte personaje, dar si caracterizarea indirecta prin fapte, vorbe, limbaj, dar si atitudinea fata de celelalte personaje: hangiul carciumei si cersetorul.
 Portretul fizic este realizat in mod direct de catre narator si este limitat la cateva detalii semnificative ,,Era un om blajin doctorul Ispas, vesnic cu zambetul pe buze si cu ochelarii pe nas, ras ca un englez''. De asemena aspectul sau trezeste admiratie in ochii hangiului ,,Poftiti, conasule, poftiti, ca sunteti un om bun''.
 Portretul moral este complex, fiind realizat mai ales prin mijloace indirecte. Astfel din faptele sale reiese ca este o persoana blanda, dar si cu suflet mare, lucru evidentita in momentul cand se opreste sa ii dea bani cersetorului orb.
 Trasatura sa dominanta de caracter este bunatatea si compasiunea, de care da dovada cand se hotaraste sa il ajute pe cersetor ,,De ce sa nu-l ajutam sa se faca om daca-i cu putinca?''
 In concluzie, personajul Ispas reprezinta tipul omului binefacator, care este dornic sa ajute pe oricine are nevoie.

seokjinlavinia: multumesc <3 :****
DeeaBeea12: cu placere :D a durat cam mult sa il scriu :))))
seokjinlavinia: multumesc <3 :****
raheladraguta: Nu ma luati in seama
DeeaBeea12: nu stiu
edylynyo14: Ms
AndreiCosmin11: E foarte bun!
Alte întrebări interesante