Biologie, întrebare adresată de noahlincar, 8 ani în urmă

1. Ce componente celulare sunt folosite in formarea urinei si ce segmente implica ?
2.Cum se caracterizeaza cele trei procese implicate in realizarea urinei?
3. Ce diferente exista intre urina primara si finala la om?
4.Ce reprezinta mictiunea si ce factori pot afecta sanatatea rinichilor?
va rog frumos am nevoie pana la 12.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SunAndMoon01
0

Răspuns:

1. Nefrocitele sunt adaptate din punct de vedere morfologic și biochimic pentru producerea urinii. Morfologic, prin prezența la polul apical a microvililor (ce măresc suprafața) și la polul bazal a numeroaselor mitocondrii (fabrică ATP pentru procesele ce necesită consum de energie, cum ar fi reabsorbția și secreția unor substanțe). Biochimic, prin membranele care prezintă pompe metabolice pentru transportul activ.

2. (Ultra)filtrarea glomerulară - filtrarea sângelui ajuns în glomerulul vascular în capsula Bowman; în urma acestui proces se formează urina primară;

Reabsorbția tubulară - reîntoarcere (activă sau pasivă) în capilarele tubulare a substanțelor utile prezente în urina primară (ex. glucoza, majoritatea apei);

Secreția tubulară - trecerea substanțelor inutile sau în exces din capilare în tubul urinifer, cu sau fără consum de energie.

În urma ultimelor două procese se formează urina finală.

3. Urina primară conține substanțe utile (printre care și glucoza) și o cantitate foarte mare de apă.  Urina finală nu conține glucoză, iar substanțele utile sunt în cantități foarte mici, fiind prezente în principal cele toxice, nefolositoare sau în exces. Cantitatea de urină primară formată într-o zi este cu mult mai mare față de cantitatea de urină finală formată și eliminată.

4. Micțiunea reprezintă reflexul prin care este golită vezica urinară.

Factorii care pot afecta sănătatea rinichilor: hipertensiunea arterială, diabetul, aportul neadecvat de lichide (fie cantitate foarte mică sau foarte mare).

Alte întrebări interesante