Limba română, întrebare adresată de the3loivladus12345, 8 ani în urmă

1.Ce loc are Miorița in contextul baladei.
2.scrieti caracteristicile ciobanasului baladei.
3.Realizati o compunere miorita - mitul sufletului romanesc. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de darius182002
0

Răspuns:

1.Miorița ,culeasă de poetul român Vasile Alecsandri ocupă un loc important în baladele populare fiind ,, perla  literaturii populare romanesti,

2.Ciobănașul  era mândru(frumos),tras ca prin inel,cu fața albă și părul negru și cu ochi ca ,,mura câmpului".Iubirea de natură, dragostea de viață, de munca zilnică, grija cu care se gândeste la soarta oilor si a mamei sale sunt calități sufletesti pe care poetul popular le pune în evidență.

3.  Balada populara ,,Miorita’’, vorbeste despre o indeletnicire dintotodeauna a romanului: păstoritul.  

     In introducerea  baladei este fixat cadrul natural in care se petrece actiunea: ,,Pe-un picior de plai,/ Pe-o gura de rai.’’ Cele doua metafore: ,,picior de plai” si ,,gura de rai” fixeaza cadrul edenic in care are loc fenomenul transhumantei (miscarea ciclica a turmelor de oi, primavara spre varful muntelui, la coltul ierbii, iar iarna spre ses, pentru iernat).  Originile lor diferite vorbesc de unitatea poporului roman cu diversitatea lui. Ciobanul ungurean si cu cel vrâncean comploteaza impotriva ciobanului moldovean: ,,Iar ce ungurean/ Si cu cel vrancean/ Mari, se vorbira,/ Ei se sfatuira’’. Cei doi se înțeleg ca să-l omoare pe ciobanul moldovean pe l-apusul soarelui, intunericul fiind favorabil faptelor reprobabile. Motivul crimei este unul des întâlnit-invidia pe averea celuilalt.  O miorită, plina de afectiune pentru stăpanul ei, o miorita cu ,,lână plăviță", se arata nelinistită . Văzându-o atât de ingrijorată, ciobanul o intreabă pe mioriță  de ce iarba nu-i mai place, dacă este bolnăvioară, aici arătându-se legătura strânsă dintre cioban și oile sale.Se pune astfel in evidenta o prima semnificatie a operei: infruntarea dintre bine si rău.Sentimentul de profundă dragoste față de viata este oglindit de atasamentul fata de indeletnicirea sa. Ciobanul nu isi poate imagina despartirea, chiar si dupa moarte, de stâna, oile sau cainii sai. Aflând ceea ce avea să i se întâmple ciobănașul se resemnează dar,n-ar vrea ca măicuța sa să afle ca la nunta lui a cazut o stea, nici ca ,,soarele” si ,,luna”, astri fundamentali, i-au tinut cununa.

Miorița pune accent pe meditația asupra sensului ei , un sens filozofic. Privind moartea ca pe un fenomen natural, ciobanul se gândește la destinul lui și al celor apropiati (oile, mama) in eventualitatea mortii. El este preocupat de săvârșirea tuturor orânduielilor tradiționale, pentru implinirea lui ca om (nunta cosmică) si pentru a-și asigura prezenta postuma in mediul pastoral, atat de familiar.

Explicație:

Alte întrebări interesante