Ed. tehnologică, întrebare adresată de alexiaroxana007, 8 ani în urmă

1.Ce proprietăți dau valoarea organoleptică a alimentelor ?

2.Ce componente ale alimentelor dau valoarea lor energetică?

3.Dă două exemple de produse de panificație și de patiserie-cofetărie.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Smechera2020
2

Răspuns:2. Componentele care dau valoarea energetica sunt substanțe cu puțin fier

3.paine, baston (feluri de paine)

Și de patiserie prăjituri, rulade

Explicație:

Răspuns de mghcasasperanta
1

Răspuns:Caracteristica generala a produselor alimentare  

 

 

Produsele alimentare difera dupa componenta chimica, gradul de digestie, modul de actiune asupra organismului uman, aspecte de care trebuie sa se tina cont la alcatuirea dietelor curative si la elaborarea metodelor optime de prelucrare culinara a produselor. Produsele alimentare se caracterizeaza prin valoarea nutritiva, biologica si energetica.  

 

        Valoarea nutritiva este o notiune generala ce include valoarea energetica a produsului, continutul substantelor nutritive si gradul asimilarii lor de organism, proprietatile organoleptice. Valoarea nutritiva e mai înalta la produsele a caror componenta într-o masura mai mare corespunde principiilor alimentatiei echilibrate, precum si a produselor ce servesc ca sursa de substante alimentare indispensabile (absolut necesare).          Valoarea energetica se determina prin cantitatea de energie ce se degaja din substantele nutritive ale produsului (proteine, grasimi, glucide asimilabile, acizi organici).          Valoarea biologica reflecta în primul rând calitatea proteinelor în produs, componenta lor aminoacida, gradul de digerare si asimilare a lor de catre organism. Într-un sens mai larg aceasta notiune include continutul în produs si a altor substante importante pentru viata, cum sunt vitaminele, microelementele, acizii grasi indispensabili.  

 

             Produsele alimentare variaza în raport cu valoarea lor nutritiva. Produsele sunt folosite în cazul respectarii principiilor nutritiei echilibrate, dar ele pot exercita efect negativ în dereglarea principiilor indicate. Aceasta legitate îsi pastreaza semnificatia în alimentatia dietetica, cu toate ca în functie de boala unele produse se limiteaza din dieta pe un timp mai scurt sau mai lung. Unele din ele se exclud sau se admit dupa o prelucrare culinara speciala, pe când altele se socot mai preferabile.  

 

            Nu exista produse alimentare care ar îndestula omul cu toate substantele nutritive necesare. De exemplu: produsele lactate sunt sarace în vitamina C si microelemente hematopoietice; fructele si legumele sunt sarace în proteine si unele vitamine din complexul B. Numai sortimentul larg de produse asigura organismul cu toate substantele alimentare necesare. Alimentatia monotona, cu aceleasi produse poate duce la surplusul unor substante nutritive si insuficienta altora.  

 

           Luarea în considerare a acestui fapt e foarte importanta la alcatuirea ratiei alimentare dietetice. Diversele produse trebuie comparate dupa valoarea biologica, proprietatile culinare si alti indici. în diete se tine cont de cantitatea produselor folosite în alimentatie, de deprinderile alimentare ale populatiei si de alti factori. Multe produse alimentare, dupa o prelucrare culinara corespunzatoare, capata proprietati curative (dietetice) si pot fi folosite în unele maladii.  

 

          Calitatea produselor alimentare reprezinta totalitatea proprietatilor ce determina utilitatea lor pentru satisfacerea anumitor necesitati în corespundere cu indicatia lor.  

 

Explicație:

Alte întrebări interesante