Limba română, întrebare adresată de horvathr, 8 ani în urmă

1. Ce ti-a trasatentia in poezia Anei Blandiana? 2. La ce te-ai gandit citind/auzind poezia? 3. Noteaza o intrebare pe care ai vrea sa i-o adresezi autoarei cu privire la poezie. P OEZIA Anna Bblandiana '' O strada cu sentimente ''

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
70

Salut ! ✿

✿ Ana Blandiana ( pe numele adevărat Otilia Valeria Coman ) este poetă, prozatoare și eseistă contemporană, care scrie despre dragoste, natură, creație și universul interior cu sensibilitate și luciditate.

✿ Textul descriptiv constă în surprinderea și zugrăvirea trăsăturilor particulare ale unui obiect, ale unei persoane, ale unui fenomen, sau aspect din natură, enumerând caracteristicile acestuia. După limbajul și scopul urmărit, poate fi literar, caracterizat prin subiectivitate, sau nonliterar, caracterizat prin obiectivitate. În general, descrierea nonliterară prezintă obiectele reale, în timp ce descrierea literară și obiectele reale cât și obiectele imaginare.

Trăsăturile textului descriptiv:

- utilizarea unui vocabular specific aspectului descris în text;

- prezența substantivelor și adjectivelor cu rol în a particulariza realitatea descrisă;

- prezența indicilor spațio temporali;

- verbele la prezent și imperfect;

- folosirea enumerației și a epitetului în cadrul descrierii literare;

- evidențierea unui punct de părere;

După părerea mea, poezia ” O stradă cu sentimente ” scrisă de Ana Blandiana este descrierea unui univers conceput de autoare cu tema iubirea. Tema iubirii din poezia dată este o temă inepuizabilă, de o vechime aproape imemorabilă, pentru că originile ei se leagă de originile culturii umane. Tema iubirii dă seama despre intimitatea și profunzimea ființei, despre importanța descoperirii iubirii prin dragoste.

  • Mi-a atrast atenția faptul că poezia propune un mod de receptare profund subiectiv al sentimentului iubirii, înțeles ca modalitate de a fi a eului liric în lume. Se descrie o căsuță de poveste ” cu etaj și balcon ”, ” În care se mută /  În fiecare zi câte o familie ”. Noutatea viziunii poetice, surprinzătoarele asocieri metaforice, limbajul folosit de către autoare, ambiguitatea sensurilor, dau acestei poezii o notă evident neomodernă.
  • Când am citit poezia m-am gândit că ne aflam în fața uneia dintre cele mai frumoase poezii, nu de iubire, ci despre iubirea pentru o casuță care, pentru mulți, nu semnifică nimic, sentiment fără de care suntem atât de muritori și atât de pământeni.
  • Întrebarea pe care i-aș adresa-o autoarei Ana Blandiana ar fi ce a inspirat-o să scrie această poezie, cum de a reușit să pună atâta iubire în câteva versuri.
Alte întrebări interesante