Limba română, întrebare adresată de Capsunica014, 8 ani în urmă

1)Construieste un enunt in care cuvantul radacina sa aiba sens figurat.

2)Rezuma ,in maxim 7 randuri,fragmentul dat. (fragmentul e din "Budulea Taichii" de Ioan Slavici, fragmentul este:" Dupa aceea a venit Cracunul si Budulea Taichii....dintr-insa sase strice unul pe altul"

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de darkerthanblack
1
1) Radacina succesului este rabdarea.
la 2 imi trebuie fragmentul, daca imi poti da o poza ar fi super , 2.Odată cu venirea Crăciunului,Budulea Taichii obține posibilitatea de a merge acasă,apoi se decide să plece împreună cu Ioța Vătriceanu, Petru Popescu și Nică Dârăilă -feciorul preotului. Auzindu-i, aleg să îi insotesc,sub dorinta lui Huțu. Eram vesel deoarece Nică era amuzant,iar pe drum ne asteptam sa gasim sania care sa ne duca la Cocorasti.Eu eram fericit deoarece mergeam acasa,iar Budulea Taichii luase cateva daruri pentru apropiati,precum și pește pentru familia sa.Tinea cu grija cadourile ca nu cumva sa se altereze pana e sa ajunga.

Capsunica014: Ok,iti dau fragmentul
Capsunica014: După aceea a venit Crăciunul, și Budulea Taichii a căpătat voie să se ducă pe opt zile acasă. Era zăpadă, și el se găti să plece pe jos, cu Ioța Vătriceanu, cu Petru Popescu și cu Nică Dârăilă, feciorul preotului din Fundureni. Când am auzit că ei pleacă, am zis că mă duc și eu cu dânșii, iar Huțu, văzând că voiesc să merg, m-a luat și pe mine, și eram foarte vesel, căci Nică era băiat de tot hazul,
Capsunica014: știa să facă o mulțime de pozne și ne așteptam să întâlnim pe drum sania noastră, care să ne ducă până la Cocorăști. Eu eram fericit, căci acum mergeam și eu pe jos acasă, iară Budulea Taichii mergea mai încet decât de obicei, fiindcă ducea și o legătură, în care-și strânsese un calendar pentru dascălul Clăiță, o fundă făcută din panglică albastră pentru Neli și cinci iconițe pentru celelalte fete ale dascălului,
Capsunica014: și tot în acea legăturică mai avea și pălăria cea nouă, ce-și cumpărase pentru Crăciun, și, afară de aceste, învăluit bine într-o hârtie groasă, niște pește uscat, fiindcă atât lui Budulea, cât și Budulesei le plăcea peștele sărat. El ținea dar legăturica departe de trup și o purta cu băgare de seamă, pentru ca nu cumva deosebitele lucruri dintr-însa să se strice unul pe altul.
Alte întrebări interesante