1.cum a luat nastere poporul român și limba română?
2.cum se organiza românii după crearea Poporului Canatei?de om
3.Cum să apărat împotriva năvălitorilor năvălitorilor?
4.ce teritoriu stăpânea Mircea Cel Bătrân și in ve perioada?
5.Ce fel de om era Vlad Țepeș?
6.Cum a aparat Vlad Țepeș mostenirea primită de la bunicul său?
Dau coroana
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1. A doua jumătate a mileniului I este caracterizată pe plan european prin apariția popoarelor romanice și a limbilor neolatine. În cadrul acestui proces se înscrie si formarea poporului român.Limba română se formează concomitent cu formarea poporului român în spațiul cuprins între Marea Neagră, Munții Balcani și Carpații Păduroși. Ea își are izvorul în latină populară vorbită în provinciile care până în secolul al VII-lea când slavii se vor așeza în sudul Dunării.
3. Soarta provinciei Dacia Felix se încheie o dată cu ceea ce numim năvălirea barbarilor.
4.Dobrogea care a pierdut-o în anul 1417
5. Era un rege, el a facut sa dispară hoția din toata Țara Românească.. Era un om cinstit
6. Nu la lăsat pe fratele său Radu să preia tronul.
P.S SPER SA FIE BINE, SUCCES !
Răspuns:
1)Principalele etape ale formării poporului român au fost:
perioada stăpânirii romane (secolele al II-lea-al III-lea, în provincia Dacia respectiv, secolele I-al VII-lea, în zona dintre Dunăre şi Marea Neagră) când asupra dacilor s-a exercitat acţiunea romanizatoare a coloniştilor, veteranilor, a administraţiei romane, formându-se populaţia daco-romană;
continuitatea daco-romanilor la nordul Dunării după retragerea aureliană (anul 271), în perioada migraţiilor, când fenomenul romanizării i-a cuprins şi pe dacii liberi; până la sfârşitul secolului al VIII-lea, populaţia daco-romană s-a transformat în populaţie românească.
Principalele etape ale formării limbii române au fost:
adoptarea de către dacii din Dacia şi Moesia a latinei populare, în care s-au utilizat şi cuvinte traco-dacice (aproximativ 10% din fondul lexical de bază);
includerea, în secolelele al VIII-lea-al IX-lea, a elementelor provenite din limba slavilor sudici (aproximativ 20% din fondul lexical de bază).
Documentele din Evul Mediu timpuriu îi amintesc pe români sub numele de vlahi, volohi, blahi (termeni de origine germanică, ce desemnau populaţiile romanice).
Limba română face parte, prin stratul fundamental de origine latină (circal 60% din fondul lexical de bază), din familia limbilor neolatine, alături de“ portugheză, franceză, spaniolă, italiană.
2)Canada (pronunție franceză: Pronunție audio /kanadɑ/; engleză: Pronunție audio /ˈkænədə/) este un stat situat în extremitatea nordică a continentului american. Este a doua țară a lumii ca întindere după Rusia, cu 9.984.670 km², teritoriul său fiind organizat asemenea unui stat federal, în zece provincii și trei teritorii. Este mărginită la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific. La sud, se învecinează cu Statele Unite ale Americii.
3)
4)teritoriul țării românești
5)lider, stăpân,drept,corect,recunoscut, normal,sever,crud.etc.
6)