Geografie, întrebare adresată de blajxy, 9 ani în urmă

1.Cum stiu unde e Nordul? fara sa am busola,oriunde m-as afla
Nu stiu sa ma orientez
2.Unde rasare si apune soarele?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Incognito
20
Daca stii sa localizezi pe cer Steaua Polara, aceeea indica polul nord. Imagineaza-ti o perpendiculara care cade din Steau Polara pe suprafata Pamantului. Tu trebuie sa mergi din locul in care te afli, catre locul in care perpendiculara din Steaua Polara coboara pe Pamant. 
Alta metoda: Pui un bat drept vertical in pamant. Si urmaresti umbra batului lasata de Soare. Directia pe care se afla umbra batului atunci cand aceasta(umbra batului ) este de lungime minima ne arata unde este Polul Nord.

Soarele rasare de la rasarit si apune la apus. Cu fiecare zi, aceste doua puncte nu sunt exact in acelasi loc pe linia orizontului, insa ele variaza de-a lungul unui an in jurul punctului cardinal E, respectiv in jurul punctului cardinal V, de unde si variatia lungimii zilelor.  
Răspuns de kokolino19
16
1. În timpul nopții Steaua Polară indică nordul; ziua te poți orienta după mușchii copacilor care cresc pe partea nordică (deoarece e mai multă umezeală, nu ajung razele Soarelui), după mușuroaiele făcute de furnici, care sunt umezite pe partea nordică; mai poti identifica N cu ajutorul ceasului și a Soarelui; 
2. Răsăritul se numește și est, iar apusul vest. Ca indiciu, crucile de pe turlele bisericilor si din cimitire sunt orientate spre răsărit, deci indică estul, în partea opusă va fi vestul.

Incognito: Punctele cardinale est si vest sunt fixe si taie orizontul (de 360) de grade in doua parti: una de 180 de grade si cealalta de 180 de grade. Soarele rasare de la rasarit si apune la asfintit, asta e drept. Insa gandeste-te ca daca E=Rasarit si V=Apus, ar insemna ca in orice zi partea de zi sa fie egala cu partea de noapte si fiecare sa aiba cate 12 ore ceea ce nu e valabil decat la echinoctii.
Incognito: Cand e echinoctiu Soarele rasare exact de la Est rest puntul de rasarit oscileazain jurul estului determinand variatia lungimii zilelor.
Alte întrebări interesante