Informatică, întrebare adresată de mariaargesanu, 8 ani în urmă

1. Daca a și b sunt variabile numerice a=3, b=10, sa se evalueze urmatoarele expresii :
a)2*a-3*b
b)2^2+(a+b)^2
c)(a^2 d)(a%2=0)sau(b%2=0)
2.Scrieti in forma acceptata de calculator urmatoarele expresii:
a)

b)
Am nevoie urgenta, va rog
dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Politistulrutier5
1

Răspuns:

Fie variabila a = 3 și b = 10, atunci putem evalua următoarele expresii, deoarece știm care sunt valorile lor. Practic, putem spune că sunt niște valori citite de la tastatură, în care a și b se cunosc. Să începem!

a) 2 * a - 3 * b ⇒ 2 * 3 - 3 * 10 ⇔ 6 - 30 = - 24;

b) 2 ^ 2 + (a + b) ^ 2. Aici vei avea de a face cu puteri. Deci va fi: 4 + (3 + 10) ^ 2 = 4 + 13 ^ 2 = 4 + 169 = 173;

c) Presupun că vrei să zici a ^ 2. Asta înseamnă 3 ^ 2 = 9;

d) (a % 2 = 0) sau (b % 2) = 0. Fii atent/-ă aici. Totdeauna când avem „sau” în mijlocul a două expresii, avem de a face cu o valoare de adevăr a unei propoziții! Deci, o propoziție este adevărată, dacă și numai dacă valorile propoziției sunt: fie 1 și 1 (ambele propoziții au valoarea 1 după evaluare, adică sunt adevărate), fie 1 și 0 (prima propoziție este adevărată, iar cea de-a doua este falsă), fie 0 și 1 (a doua propoziție este adevărată, iar prima este falsă). Dar dacă avem 0 și 0, atunci înseamnă că cele două propoziții sunt false. Această regulă este valabilă, DOAR pentru operatorul logic „sau”, NU și pentru „și”, care este o propoziție adevărată, dacă și numai dacă cele două propoziții au valoarea 1 și falsă în rest! Mai avem apoi un operator matematic „%” (se citește „mod”). Acest operator determină restul împărțirii a două numere naturale sau întregi. Nu confunda operatorul „%” cu operatorul „/” (se citește „div”) care determină DOAR câtul, fără să mai zică și restul!

(a % 2 = 0), această propoziție este adevărată dacă și numai dacă va da restul 0 la împărțirea celor două numere. Deci: 3 % 2 = 5 (3 : 2 = 1,5), deci prin urmare este falsă, iar cea de-a doua propoziție: (b % 2 = 0) ⇒ 10 % 2 = 0 (10 : 2 = 5), deci această propoziție este adevărată. Putem concluziona faptul că (a % 2 = ) sau (b % 2 = 0) este o propoziție adevărată, conform celor explicate mai sus.

2. Forma acceptată de calculator pentru punctul a) este aceeași, iar pentru punctul b) 2 * 2 + (a + b) * (a + b) este forma acceptată de calculator.

Sper că te-am ajutat! Pentru neclarificări îmi poți scrie un comentariu. Toate cele bune!

Explicație:


mariaargesanu: Multumesc! Sanatate!
Politistulrutier5: Cu drag!
Alte întrebări interesante