Fizică, întrebare adresată de Patrissia, 9 ani în urmă

1.De ce cand sarim din mers dintr-un autobuz trebuie sa ne orientam cu fata in sensul de mers al acestuia si sa facem cativa pasi in acelasi sens la aterizare?
2.De ce prin scuturarea covoarelor se indeparteaza praful din ele?
3.De ce locomotivele se construiesc din otel si nu din aluminiu?
4.De ce pentru oprirea unui autobuz soferul micsoreaza treptat viteza?
5.De ce pentru a putea scrie cu creionul pe o foaie asezata pe o masa foarte lucioasa trebuie sa tinem hartia cu cealalta mana?
6.De ce pentru a putea bate un cui intr-un gard care se leaga acesta trebuie sustinut din partea opusa cu un obiect masiv?
7.De ce atunci cand un pescar aflat intr-o barca trage de o sfoara legata de un vaporas barca se va apropia de vaporas,iar acesta nu se va misca fata de apa?
8.De ce in vid toate corpurile cad la fel de repede desi forta de atractie gravitationala este direct proportionala cu masa lor?
9.De ce atmosfera nu se imprastie in spatiul interplanetar?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ProfDeMate19
59
1. Pentru a compensa forta de inertie.
2. Forta de inertie face ca particulele de praf sa isi continue miscarea in timp ce noi retinem covorul.
3. Pentru a putea exercita forta de tractiune suficienta trebuie sa existe suficienta forta de frecare intre sine si rotile locomotivei, iar pentru aceasta este nevoie de masa mare. Densitatea fierului fiin de trei ori mai mare decat a aluminiului, se foloseste otelul.
4. Pentru ca fota de inertie sa nu impinga prea violent pasagerii spre inainte.
5. Forta de frecare dintre foaie si masa ar fi insuficienta pentru a tine foaia pe loc, aceasta fiind miscata de virful creionului.
6. Daca gardul nu este fix si se leagana, la baterea cuiului am pune gardul in miscare in loc sa realizam infingerea cuiului in scandurile gardului.
7. Pentru ca diferenta dintre masa vaporasului si masa barcii este foarte mare. In realitate si vaporasul se misca insa imperceptibil.
8. Pentru ca forta de frecare cu aerul nu mai exista.
9. Pentru ca o atrage gravitatia terestra.

Alte întrebări interesante