Studii sociale, întrebare adresată de mariap21, 8 ani în urmă

1. Definiți rolul si funcția partidelor politice. 2. ce sunt ong-urile si rolul lor. 3. studiu de caz in care a fost implicat un ong​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristinapetca
2

Răspuns:

1. Rezumat: Partidele politice reprezintă o realitate incontestabilă a vieţii politice moderne. Daca ar fi să facem o istorie a partidelor politice putem spune că forme incipiente au existat încă din Antichitate, însă partidele apar în secolul XVIII—XIX. Procesul apariţiei şi dezvoltării partidelor politice trebuie privit în stransă corelaţie cu apariţia şi dezvoltarea parlamentarismului, deci cu ideea de reprezentare în viaţa publică. Scopul partidelor politice este cucerirea puterii politice, de aici derivă şi noţiunea acestora care sunt definite ca organizaţii relativ stabile şi relativ durabile, alcatuite din indivizi care sunt uniţi prin aceleaşi concepţii ideologice, subscriind la un set comun de valori care acţionează pentru cucerirea puterii şi aplicarea în actul de guvernare a propriei lor politici (interne şi externe). Astfel, partidele politice, ca instituţii politice, au un rol foarte important în crearea şi consolidarea unui regim democratic.

2. O organizatie neguvernamentala este formata printr-o asociere voluntara a unor cetateni, care isi propun un scop comun cu caracter non-profit. De regula, scopul unui ONG este in interesul dezvoltarii societatii. Un ONG este independent fata de autoritatile guvernamentale, fiind uneori o legatura intre comunitate si Guvern.

Unul dintre rolurile critice ale sectorului ONG este sa sprijine grupurile mai putin avantajate pentru a se integra in societate. Unele ONG-uri adopta exclusiv acest rol, pe cand altele nu desfasoara deloc astfel de activitati, diversitatea fiind deosebit de vasta.

Exista astfel ONG-uri care sprijina copiii institutionalizati, persoanele apartinand anumitor minoritati (etnice, sexuale etc.), persoane aflate intr-un grad ridicat de saracie si multe altele.


mariap21: mulțumesc
georgianabibi77: mersi
Alte întrebări interesante