Fizică, întrebare adresată de dimaluca70, 8 ani în urmă

1)Descrieti franarea unei masini
CUVINTE CHEIE: frecarea la alunecare, frecarea la rostogolire, ambreiaj
Cautati in explicatie sa folositi aceste cuvinte cheie
2)De ce in cazul unei sosele alunecoase (umezeala, gheata etc)
se face frana de motor si in ce consta aceasta?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AGM98
3

Răspuns:

REZOLVARE PUNCTUL 1

Frane auto: cum functioneaza si din ce este compus sistemul de franare al masinii

Franele auto sunt fara indoiala cel mai important element al masinii noastre. Pentru ca este mult mai important sa te opresti, decat sa accelerezi. Nu degeaba, daca nu ai frane bune nu poti circula pe strada, nu poti obtine inspectia tehnica periodica si risti sa ramai fara certificatul de inmatriculare. Din pacate, Romania nu sta deloc bine la capitolul acesta si foarte multi soferi circula cu automobile in stare precara.

Elementele sistemului de franare

Orice autovehicul are un sistem de franare compus din mai multe elemente. Pompa de franare este "creierul" sistemului de unde pleaca totul. Pompa este una hidraulica, deoarece toate masinile moderne au servo-frana care inlocuieste vechiul sistem clasic. Pompa are un rezervor de lichid si un modul de ABS care controleaza fluxul lichidului prin conducte.

De la pompa pleaca conducte catre toate cele 4 roti. Dupa conducte urmeaza racordurile flexibile, furtunurile de frana, care leaga etrierele de tevi. Mai avem etrierele in care intra placutele de frana, placute care, la randul lor, apasa pe discul de frana. In caz ca avem frane pe tamburi, discurile si placutele vor fi inlocuite de tamburi si saboti. Ultimul, dar cel mai important, lichidul de frana.

SPER SA FIE BINE

REZOLVAREA LA PUNCTUL 2

I. Ce rol are frâna de motor?

Frâna de ajutor, frâna de motor și frâna de serviciu au același rol. Deosebirea este că cea de motor nu folosește sistemul mecanic al mașinii, ci motorul acesteia pentru a micșora viteza de deplasare. Astfel, frâna de motor este acționată prin trecerea într-o treaptă de viteză inferioară, cu ajutorul motorului, fără a face apel la sistemul de frânare mecanic. Spre deosebire de frâna de motor la diesel, efectul se simte mult mai repede la mașinile cu motor pe benzină, unde viteza scade în momentul în care luăm piciorul de pe pedala de accelerație. Acest lucru se întâmplă, deoarece se închide clapeta de accelerație, oprind parțial fluxul de aer către galeria de admisie. Neacționarea accelerației face ca mașina să nu mai fie alimentată cu carburant. În plus, cu cât turația motorului este mai mare, cu atât mai accentuat este efectul frânei.

Experții auto ne recomandă să folosim cu încredere frâna de motor, deoarece este atât o măsură de siguranță în plus, cât și o metodă de economisire a carburantului.

În ce situații folosim frâna de motor?

Există 2 situații generale în care este bine să folosim frâna de motor: iarna, datorită condițiilor meteo dificile, și când circulăm în oraș, datorită prezenței semafoarelor, pentru a economisi carburant.

În schimb, iată și câteva situații particulare în care este recomandat să reducem viteza, prin trecerea într-o treaptă inferioară:

Drumuri întinse

Chiar dacă ne aflăm pe drum întins (de exemplu, pe autostradă), există mereu riscul ca un alt autoturism să apară în față în depășire sau mergând cu viteză redusă. În primul rând, trebuie să fim atenți pentru a observa mașina din timp, apoi este suficient să luăm piciorul de pe accelerație, iar viteza se va reduce automat. Pentru a accelera frâna de motor, trecem mai repede într-o treaptă inferioară. De asemenea, frâna de motor poate fi folosită înainte de a ieși de pe autostradă, reducând viteza într-o măsură ce permite părăsirea autostrăzii în siguranță.

Serpentine

Drumurile cu serpentine se parcurg în condiții deosebite, chiar dacă vremea este prielnică. Dacă la urcarea acestora, frâna de motor nu ajută cu nimic, la coborâre, este obligatorie. Deoarece vorbim de drumuri virajate, frâna de motor ajută mai mult decât frâna mecanică. În același timp, transmisia trebuie să se afle permanent în viteză.

Situații de urgență

În situații de urgență, frâna de motor trebuie folosită în același timp cu frâna de picior. De exemplu, dacă mașina din față frânează brusc, trebuie să apăsați simultan pe ambreiaj și pe frână, în timp ce, cu mâna, schimbați într-una sau chiar 2 trepte inferioare.

Alte întrebări interesante