Latina, întrebare adresată de Alexia5410, 8 ani în urmă

1. Explică, cu ajutorul DEX-ului, sensul din limba română al următoarelor cuvinte, folosind cunoștințele de limbă latină de la Memento!

Model:peiorativ = „care are un sens defavorabil“. Vine din latinescul peior „mai rău“, formă de comparativ de la malus, „rău“.

• minus • maximal • pesimist • maior • pluridimensional • optimist • minimal

2. Sesizează dacă există sau nu există greșeli de limbă română în enunțurile de mai jos. Acolo unde există greșeli, explică‐le prin raportare la limba latină și oferă o variantă corectă, păstrând înțelesul general al propoziției. Propozițiile corecte nu trebuie modificate în niciun fel.

Model:Este mai inferior decât ceilalți concurenți. (inferior este o formă de comparativ în latină, nu poate primi adverbul mai).

Variantă corectă: Este inferior celorlalți concurenți.

a) Elevii, deși foarte pesimiști, au fost cazați în cele mai optime condiții.

b) Sunt foarte optimist și sper să trec la un nivel mai superior.

c) Deși era conducătorul suprem, a trebuit să suporte cele mai extreme condiții de trai.

d) Avea șanse infime de reușită, pentru că era inferior celorlalți.


Vă rog, am nevoie foarte repede! Dau 50 de puncte.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariamL
19

Răspuns:

1.

Model: peiorativ = „care are un sens defavorabil“. Vine din latinescul peior „mai rău“, formă de comparativ de la malus, „rău“.

• minus • maximal • pesimist • maior • pluridimensional • optimist • minimal

minus = „semn matematic indicând o scădere”. Vine din latinescul minus „mai mic”, formă de comparativ de la peior, „mic”.

maximal = „maxim, prețul cel mai mare la care se poate vinde ceva”. Vine din latinescul maximus, „cel mai mare” forma de superlativ a lui magnus, „mare”.

pesimist = „persoană care tinde să vadă partea negativă a unui lucru”. Vine din latinescul pessimus, „cel mai rău”, forma de superlativ a lui malus, „rău”.

maior = „ofițer cu un grad mai înalt decât cel de căpitan”. Vine din latinescul maior, „mai mare”, forma de comparativ a lui magnus, „mare”.

pluridimensional = „cu mai multe dimensiuni”. Acest cuvânt este format cu prefixoidul „pluri-”, provenit din limba latină, „plures” care înseamnă „mai mult”. „Plures” este forma de comparativ a lui multi, „mulți, multe”.

optimist = „persoană care tinde să vadă partea pozitivă a unui lucru”. Vine din latinescul optimus, „cel mai bun” forma de superlativ a lui bonus, „bun”.

minimal = „minim, prețul cel mai mic la care se poate vinde ceva”. Vine din latinescul minimus, „cel mai mic”, forma de superlativ a lui parvus, „mic”

2.

Model: Este mai inferior decât ceilalți concurenți. (inferior este o formă de comparativ în latină, nu poate primi adverbul mai).

Variantă corectă: Este inferior celorlalți concurenți.

a) Elevii, deși foarte pesimiști, au fost cazați în cele mai optime condiții.

Elevii, deși pesimiști, au fost cazați în condiții optime.

Atât pesimist, cât și optim provin din formele de superlativ ale unor adjective din limba latină (pessimus, optimus). Prin urmare, nu poți spune că ceva este foarte optim, de vreme ce optim înseamnă deja „foarte bun, cel mai bun”.

b) Sunt foarte optimist și sper să trec la un nivel mai superior.

Sunt optimist și sper să trec la un nivel superior.

Atât optimist, cât și superior provin din formele de superlativ ale unor adjective din limba latină (optimus, superior). Prin urmare, nu putem să spunem că nivel este mai superior, de vreme ce superior înseamnă deja cel mai mare (ar ieși o construcție care nu are sens în română:  ...să trec la un nivel mai cel mai mare.)

c) Deși era conducătorul suprem, a trebuit să suporte cele mai extreme condiții de trai.

Deși era conducătorul suprem, a trebuit să suporte condiții extreme de trai.

Cuvântul „extrem” provine din latinescul „extremus”, care înseamnă „cel mai îndepărtat”, fiind forma de superlativ a lui „exter”, „din afară”. Din nou, nu putem spune „cele mai cele mai îndepărtate”, pentru că e construcție pleonastică lipsită de noimă.

d) Avea șanse infime de reușită, pentru că era inferior celorlalți.

(Acest enunț este corect. Infim, însemnând „minuscul, neînsemnat” provine din latinescul „infimus”, care este superlativul lui „inferus” și înseamnă „cel mai de jos”. Inferior provine din latină, „inferior”, și înseamnă „mai mic, mai puțin bun.”)


Alexia5410: Îți mulțumesc, dar să știi că pesimist și optimist admit gradele de comparație.
MariamL: Îți mulțumesc și eu! :) Voi modifica răspunsul.
godpaul: ms
Alte întrebări interesante