Istorie, întrebare adresată de laviniaelenabadeanu, 8 ani în urmă

1.Exprima ți în scris părerea fata de una din pozițiile urmatoare:
a) Actul de la 23 august 1944 a dus la eliberarea României de sub dominația nazista.
b) Actul de la 23 august 1944 a marcat începutul sovietizarii României.

2.Crezi ca apariția armelor atomice va speria atât de mult omenirea încât aceasta sa renunțe definitiv la război ca mijloc de rezolvare a litigiilor din cadrul ei?

Dau 100 de puncte, îmi trebuie azi

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MELUSZEU
1

Actul de la 23 august 1944 a marcat inceputul sovietizarii Romaniei deoarece, prin actiuni subversive, Partidul Comunist Roman va lua masurile necesare astfel incat tara sa intre sub stricta influenta a Uniunii Sovietice.

In primul rand, prin inlaturarea regelui Mihai 1 la data de 30 decembrie 1947,  va fi instaurat regimul comunist de tip stalinist, in fruntarea partidului fiind Gheorhe Gheorghiu-Dej. Drept urmare, membri de seama ai Partidului Comunist din Romania vor adopta o serie de masuri prin care se va incerca dispunerea unei politici interne asemanatoare cu cea din Uniunea Sovietica. Cateva exemple in acest sens pot fi urmatoarele: infiintarea Securitatii la data de 1948, un organism represiv ce avea rolul de a elimina opozonatii regimului, constituit dupa modelul NKVD-ului sovietic. Un alt exemplu il constituie adoptarea masurii colectivizarii (perioada 1949-1962), urmand exact modelul sovietic, prin care pamanturile taranilor au fost expropiate si trecute in propietatea statului.

In al doilea rand, la nivel de politica externa, Romania va deveni un stat satelit al politicii de la Kremlin, ca urmare a integrarii in structuri politico-miitare, respectiv in Tratatul de la Varsavovia (1955) si Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (1949). Aceste organisme politico-militare erau conduse intocmai de Uniunea Sovietica.

In concluzie, Actul de la 23 august 1944 a marcat inceputul sovietizarii Romaniei.

2. Consider ca armele atomice au condus intr-o buna masura la evitarea declansarii unor noi conflagratii mondiale, insa exista in continuare pericolul unui astfel de razboi. Oamenii, din dorinta de stapanire, pot recurge pana la cele mai devastatoare metode pentru a-si atinge telul, asa cum istoria ne-a demonstrat-o. Cu toate acestea, razboiale, asa cum le cunoastem, s-au redus semnificativ, ele existand in pare parte doar la nivel de declaratii.

Alte întrebări interesante