Limba română, întrebare adresată de andratudosa2ozalui, 8 ani în urmă

1 Extrage reperele spatio-temporale din text.
1993, Bucuresti
Am 14 ani si urmeaza sa sustin primul examen important al carierei mele scolare. Admiterea la liceu inseamna, in anii '90, doua examene scrise, de cate trei ore fiecare. La liceele bune, concurenta era de minimum doi candidati pe loc. Cine pica avea sanse bune sa ajunga la scoala profesionala.
La limba romana ma descurc onorabil. Estimez o nota intre 8.50 si 9. Vine la rînd matematica, punctul meu forte. Am nevoie de un 10 pentru a evita emotiile. Dupa doua ore, termin de rezolvat subiectele si sînt gata sa predau teza. Ceva ma retine. subiectele din anii precedenti aveau un element comun: rezultatele calculelor erau rotunde, aparitia virgulelor si a zicimalelor fiind exclusa. In lucrarea mea, lucrurile stau prost: ultimul subpunct al problemei de geometrie, unde se cere sa calculam valoarea unui perimetru, ma condusese la un rezultat cu multe cifre dupa virgula. Reiau obraji fierbinti. O noua verificare. Inutil. Trece si ora a treia. Predau lucrarea.
Ajuns acasa reiau demonstratia sub ochii lui taica-miu, antrenorul meu la matematica. Obtin acelasi rezultat ca in sala de examen. "Nu se poate!", exclama in cor. Privind amandoi sirul deductiilor si, intr-un tarziu, realizam eroarea. Patratul lui 10 e, totusi, 100, nu 1000, cum gresisem eu in mod repetat.
Urmeaza trei zile si, mai ales, nopti zbuciumate. Intr-o sambata senina, apar rezultatele. Intru cu 20 de sutimi peste linie la Liceul de Informatica.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Damaya
1

repere spatiale Bucureşti, acasa, liceul de informatica

repere temporale 1993, anii 90, intr-o sambata

Alte întrebări interesante