1.fie yn o progresie geometrica,asfel incat suma primilor n termeni ai sai este: sn=2(5^n-1).sa se determine s4,y1,y2.
2.sa se gaseasca primul termen si ratia unei progresii geometrice daca:
a4+a1=7/16
a3-a2+a1=7/8
3.fie f(x)=a1x^2+b1x+c1 si g(x)=a2x^2+b2x+c2 doua functii de gr al 2lea.sa se arate ca:
f=g echivalent a1=a2,b1=b2,c1=c2
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
11
1. ![S_4=2(5^4-1)=1248 S_4=2(5^4-1)=1248](https://tex.z-dn.net/?f=S_4%3D2%285%5E4-1%29%3D1248)
![y_1=S_1=8 y_1=S_1=8](https://tex.z-dn.net/?f=y_1%3DS_1%3D8)
![y_2=S_2-S_1=40 y_2=S_2-S_1=40](https://tex.z-dn.net/?f=y_2%3DS_2-S_1%3D40)
2.
![a_4=a_1\cdot q^3,\ a_3=a_1\cdot q^2,\ a_2=a_1\cdot q a_4=a_1\cdot q^3,\ a_3=a_1\cdot q^2,\ a_2=a_1\cdot q](https://tex.z-dn.net/?f=a_4%3Da_1%5Ccdot+q%5E3%2C%5C+a_3%3Da_1%5Ccdot+q%5E2%2C%5C+a_2%3Da_1%5Ccdot+q)
Se inlocuiesc in sistem, se da factor comun la ambele ecuatii pa a1.
se foloseste apoi formula
![a^3+b^3=(a+b)(a^2-ab+b^2) a^3+b^3=(a+b)(a^2-ab+b^2)](https://tex.z-dn.net/?f=a%5E3%2Bb%5E3%3D%28a%2Bb%29%28a%5E2-ab%2Bb%5E2%29)
Se impart apoi ecuatiile membru cu membru.
Se obtine![q=-\dfrac12,\ a_1=\dfrac12 q=-\dfrac12,\ a_1=\dfrac12](https://tex.z-dn.net/?f=q%3D-%5Cdfrac12%2C%5C+a_1%3D%5Cdfrac12)
3. f=g, daca f(x)=g(x), pentru orice x real.
adica![a_1x^2+b_1x+c_1=a_2x^2+b_2x+c_2, \forall x\in R a_1x^2+b_1x+c_1=a_2x^2+b_2x+c_2, \forall x\in R](https://tex.z-dn.net/?f=a_1x%5E2%2Bb_1x%2Bc_1%3Da_2x%5E2%2Bb_2x%2Bc_2%2C+%5Cforall+x%5Cin+R)
Facand x=0 in egalitatea de mai sus, rezulta![c_1=c_2 c_1=c_2](https://tex.z-dn.net/?f=c_1%3Dc_2)
si din egalitatea ramasa dupa ce reducem ultimii termani si impartim
prin x, avem![a_1x+b_1=a_2x+b_2 a_1x+b_1=a_2x+b_2](https://tex.z-dn.net/?f=a_1x%2Bb_1%3Da_2x%2Bb_2)
Din caeasta facand x=0 obtinem![b_1=b_2 b_1=b_2](https://tex.z-dn.net/?f=b_1%3Db_2)
si apoi luand x=1 obtinem
2.
Se inlocuiesc in sistem, se da factor comun la ambele ecuatii pa a1.
se foloseste apoi formula
Se impart apoi ecuatiile membru cu membru.
Se obtine
3. f=g, daca f(x)=g(x), pentru orice x real.
adica
Facand x=0 in egalitatea de mai sus, rezulta
si din egalitatea ramasa dupa ce reducem ultimii termani si impartim
prin x, avem
Din caeasta facand x=0 obtinem
si apoi luand x=1 obtinem
dulkik:
multumesc!
Alte întrebări interesante
Geografie,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
10 ani în urmă
Limba română,
10 ani în urmă
Engleza,
10 ani în urmă
Engleza,
10 ani în urmă