Limba română, întrebare adresată de Acestaeok, 8 ani în urmă

1. Ilustrează, cu exemple din text, două trăsături ale genului epic.     

Un băietan voinic – barba de-abia-i mijește, și sub căciula de oaie părul creț și des…
și niște ochi blânzi - și mintos tânăr. Când a plecat de acasă să meargă la București p-atâția ani în școli, mama lui – de treabă femeie! – l-a sărutat de-atâtea ori, i-a potrivit părul, i-a netezit căciula și iar l-a sărutat, și i-a zis:
Niță, mamă, te duci frumos și sănătos: să-ți ajute Dumnezeu și Maica Domnului să-mi vii înapoi tot așa!
Și cât era de cuminte bătrânica nu s-a mai putut stăpâni… a biruit-o plânsul. De multe ori a dat el să plece; și ea l-a ținut să-l mai mângâie încă. Lui îi ardea să se ducă, și măcar că-i era dragă mama parcă avea acum necaz pe ea că-i prea întârziază plecarea. A plâns și el, ce-i drept, de plânsul ei dar, pe când ochii-i erau triști, închipuirea zbura cu bucurie pe drumul ce i se deschidea lung și necunoscut înainte.
Trei ani de-o neclintită monotonie… Aceleași ceasuri… aceiași pași… trei ani întregi! Al patrulea, deși se anunțase de la început a urma aceeași neabătută cale, păstra pentru mai târziu o noutate, o ciudată surprindere.
(I.L.Caragiale, Păcat)
                                         


Scrie un text de tip argumentativ, de 15-30 de rânduri (150-300 de cuvinte), despre importanța familiei pentru formarea adolescenților în societatea contemporană.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de claudiu6828
1

Trăsăturile genului epic:

Există Personaje.

Există Narator.

Alte întrebări interesante