Limba română, întrebare adresată de KappaKeppo, 8 ani în urmă

1)Imagineaza-ti un final fericit pt opera Iiliada
2) pt opera Oedip
Fiecare trebuie sa aiba minimum de 200 de cuvinte si sa fie cat mai originale!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ChiarEl
0

Răspuns:

O sa reiau raspunsul dat anterior (cu scuze si multumiri cui trebuie). Realizez ca pentru Oedip am propus o solutie prea fantezista, daca vrei, vin cu alta propunere

Explicație:

ILIADA: Atena il pacaleste pe viteazul Hector, fiul regelui Priam al Troiei si al Hecubei si sotul Andromacăi. Zeita ii apare deghizata ca aliatul lui, Deiphobus, indemnandu-l pe mandrul fiu al Troiei sa il infrunte impreuna pe Ahile, dupa ce se inconjurase cetatea de trei ori, evitand lupta.

Hector asculta veninosul sfat, se intoarce sa isi infrunte redutabilul adversar, fiu al zeitei apelor Thetis si al muritorului Peleu. Demn si respectuos, Hector ii propune lui Ahile o lupta pe viata si pe moarte, la sfarsitul careia leșul celui ucis sa nu fie dezonorat de adversari, ci incredintat aliatilor.

(Schimbarea) Ahile accepta, depasindu-si furia care ii orbise pana atunci luciditatea, furie provocata de moartea prea scumpului sau Patrocle. Lupta pare fara sfarsit, cei doi sunt la fel de bravi si de iscusiti. Zeii isi domolesc si ei mânia, impresionati de bravura si demnitatea celor doi conducatori de osti. Astfel, Hector il invinge pe Ahile si isi respecta juramantul, iar aheii renunta la asediul cetatii, ramanand sa isi jeleasca si venereze mortii. Orgoliosul Agamemnon este furios, amintindu-si de cearta cu Ahile, incearca sa profaneze monumentul funerar al viteazului, dar ostenii din jur se revolta si ii abandoneaza cauza. Agamemnon este detronat si izgonit ca un caine, ramanand sa rataceasca macinat de furie pana la sfarsitul vremurilor.

OEDIP REGE

Dupa ce Iocasta isi curma viata, Oedip renunta la intelegerea lumii absurde, scotandu-si ochii cu acul de pret din vesmantul soatei si mamei sale blestemate. Porneste in exil, cea mai grea pedeapsa pe care onorabilii greci si-o puteau imagina. Sfasiat de furie, isi plimba copiii nascuti din pacat, pe Antigona si Ismena.

(Schimbare) Fetele cresc, ingrijindu-si tatal, acum imbatranit si nebun. Ele isi jura sa opreasca chinul omenirii, acela de a incerca sa iscodeasca tainele zeilor si universului. Creeaza o religie bazata pe ignoranta, in care oamenilor li se promite pacea vesnica daca imbratiseaza adanca ignoranta.

Toate pergamentele pline de intelepciune, toate statuile sunt distruse, toate semnele civilizatiei reduse la praf.

Oamenii sunt redusi la instincte, viata lor este fericita in ignoranta si mizerie.

Oedip, dandu-si seama de raul si mai mare facut, isi ucide fetele preotese ale ignorantei si realizeaza ca, indiferent de urmari, cunoasterea nu e un blestem, ci o binecuvantare pentru care oamenii trebuie sa sfideze si zeii, si blestemele ce le urmareau parintii.

Alte întrebări interesante