Limba română, întrebare adresată de Mariadragomir79, 8 ani în urmă

1. Indică două argumente pentru a ilustra ideea că textul (poezia) de mai sus este un text liric.
​ ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Politistulrutier5
1

Răspuns:

În opinia mea, textul............... de ...................... este o operă lirică deoarece autorul își exprimă în mod direct diverse sentimente, cum ar fi sentimente de bucurie deoarece a venit zăpada. Totodată, textul poetic este și un pastel, specie a genului liric, deoarece este prezentat sau „zugrăvit” un tablou misterios de iarnă.

În primul rând, textul este un pastel, deoarece observăm cum eul liric descrie foarte frumos un mirific peisaj de iarnă, prin intermediul figurilor de stil și al imaginilor artistice. Astfel spus, metafora „Norii cu căciuli pe frunți” are rolul de a crea o minunată imagine vizuală a cerului de iarnă, care este acoperit de nori pufoși și cenușii. Personificarea „Ea coboară de pe creste/Frumoasă ca o poveste” are rolul de a impresiona cititorul prin intermediul comparației: „... frumoasă ca o poveste”. Prin comparație se înțelege asemănarea iernii cu o poveste frumoasă. În strofa a doua, ne este prezentată o super-imagine de iarnă. Se poate observa cum iarna se așează peste sate și orașe împodobindu-le cu „un covor alb, de zăpadă”, iar ulterior, ea se așează și în ferestre, dând o „notă” de lumină și puritate. Epitetul metaforic „stele argintii” are rolul de a crea o imagine a fulgilor de zăpadă care cad „prin păduri și prin câmpii”.

În al doilea rând, rima este împerecheată, măsura este de 7 - 8 silabe, numărul de strofe este patru, iar ele sunt strofe catrene (formate din patru versuri).

În concluzie, conform celor de mai sus, putem afirma că textul de mai sus, este un text liric, mai exact un pastel.

Explicație:

Alte întrebări interesante