Limba română, întrebare adresată de saraaah212001, 8 ani în urmă

1. Indică sensul din text al expresiei : să-i fac eu pe plac .
2. Menționează valorificand textul dat , cele două materii preferate ale elevului.
3. Precizeaza atitudinea copilului în urma exclamatiei colegiilor O sa te lase corigent, justificandu-ti răspunsul cu o secvență din textul dat.
4. Explică de ce tânărului nu îi plăcea profesorul de matematică.
5. Prezintă în 30-50 de cuvinte relația elev-profesor, așa cum se desprinde din primul paragraf al textului.
6. Redactează un text in care sa argumentezi daca ambiția este sau nu este esențială în atingerea unor obiective folosind informațiile din textul dat cât și raportându-te la experiența personală sau culturală.
TEXTUL ESTE URMĂTORUL :
Din ciocnirile sau prieteniile mele cu profesorii descopăr cel mai mult că se învață bine cu profesorul care inspiră simpatie, dar se învață în cele din urmă bine cu cel rău, de frică. Mie îmi plăceau de pildă istoria și matematicile, dar amândoi profesorii de la aceste materii erau personalități lipsite de har. Cel de matematică era un îngâmfat și pe deasupra de o solemnitate deplasată, de parcă ai fi zis ca a intrat într-o biserică. Si lui îi plăcea prea mult materia. Ne vorbea mereu cu admirație de marii matematicieni ai antichității dar ai de ai noștri, de pildă despre Șerban Țițeica pe care îl diviniza dându-ne să înțelegem că pe un om mare nu îl poate admira unul mic. Intr-adevăr făcea acest lucru strivindu-ne de același timp în ironii mușcătoare și calificative care ne înjoseau ; că, de pildă niciodată vrunul dintre noi nu va ajunge nici un Euclid , nici un Șerban Țeițeica. " Bine ca ai ajuns tu ! " îi răspundeam eu în gând și nu învățăm nimic. " O sa te lase corigent " îmi spuneau ceilalți speriați. " Ei și ? O sa învăț pe trimestrul al treilea și o să fie silit să îmi dea zece și îmi iese media de trecere. Si n-o să-i fac eu lui pe plac...."
Pe trimestrul trei am început însă să învăț. Groaza de corigenta era mai mare decât repulsia față de antipaticul profesor. Rămâneam seara singur în clasa și învățăm elementele lui Euclid și teorema lui Pitagora care n-aveau nicio logica : suma pătratului catetelor este egala cu pătratul ipotenuzei ! .Pe această trudă a mea , ne-am pomenit că ne anunță să ne pregătim de teza. Cand în ziua respectivă ne-a dictat trei probleme pe care trebuia să le rezolvăm, o tăcere îngrozită s-a așternut asupra clasei.
Am terminat cu o jumătate de oră mai înainte, am închis caietul și m-am rezemat de bancă, uitandu-ma într-adevăr provocator la profesor. Pe urmă, m-am ridicat, am depus caietul pe catedra și am ieșit . După teza, nimeni nu mă lua în seama, nimeni nu discuta cu mine ce făcusem. Toți arătau jalnic , foarte puțini rezolvaseră una sau două probleme și nu erau siguri că le-au rezolvat nici pe-alea și niciunul pe toate trei. Eu , le am spus, eu le-am rezolvat. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Valdanet
24

1. Indică sensul din text al expresiei: "să-i fac eu pe plac".

În paragraful în care se găsește expresia "să-i fac eu pe plac" se observă ambiția elevului față de profesor de a nu mai învăța, doar din plăcerea de a îl contrazice.

2. Menționează valorificând textul dat cele două materii preferate ale elevului.

Cele două materii preferate ale elevului sunt: istoria și matematica.

3. Precizează atitudinea copilului în urma exclamației colegilor: "O te lase corigent", justificându-ți răspunsul cu o secvență din textul dat.

După ce colegii i-au spus "o să te lase corigent", copilul nu s-a speriat de această posibilitate, chiar a și răspuns că nu-i pasă, așa cum se vede în această secvență: "Ei și? O să învăț pe trimestrul al treilea și o să fie silit să îmi dea zece și îmi iese media de trecere."

4. Explică de ce tânărului nu îi plăcea profesorul de matematică.

Tânărului nu-i plăcea ora de matematică pentru că profesorul era "îngânfat" și avea "o solemnitate deplasată", dar și pentru că el vorbea foarte urât cu elevii, așa cum se vede în secvența: "strivindu-ne de același timp în ironii mușcătoare și calificative care ne înjoseau."

5. Prezintă în 30-50 de cuvinte relația elev-profesor, așa cum se desprinde din primul paragraf al textului.

În acest paragraf se desprinde relația elev-profesor a fi una de simpatie, când se învață bine și o altă relație dintre elev și profesor este și cea de frică și în acest caz, înseamnă că unii elevi pot învăța doar de frica profesorului.

6. Redactează un text în care să argumentezi dacă ambiția este sau nu este esențială în atingerea unor obiective folosind informațiile din textul dat cât și raportându-te la experiența personală sau culturală.

După părerea mea, ambiția este esențială în atingerea unor obiective, dacă ea este folosită în mobilizare pentru atingerea lor, însă dacă ambiția este pentru că "Groaza de corigență era mai mare decât repulsia față de antipaticul profesor", în acest caz ea este o ambiție care îngrozește elevul și îl scoate din ritm, pentru că în text el spune: "Rămâneam seara singur în clasă și învățam".

Așadar, ambiția trebuie folosită cu măsură și să fie din inimă, nu doar pentru a dovedi cuiva ceva, sau din frică.


saraaah212001: mulțumesc frumos
saraaah212001: Si mai am un exercițiu. Te poti uita ?
Valdanet: Atât știu. ⚘
saraaah212001: mulțumesc frumos
Valdanet: Cu drag! ⚘
Alte întrebări interesante