Limba română, întrebare adresată de szmutkuerika, 8 ani în urmă

1. Indică sensul din text al secventei a nu ceda locul. 2. Menţionează vârsta primelor încercări poetice ale autorului, utilizând informatiile din textul dat pana la Sub II........tot plssss

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Laura876805324968518
23

Subiectul I


A. 1.
În text, secvența apare în contextul „Operația cea mai dificilă (...) era (...) ștergerea variantelor inutile (...) primele variante au tendința de a rămâne și de a nu ceda locul celor următoare sau celor definitive”. Naratorul povestește cum, aflat în închisoare, era nevoit să compună poezii în minte, întrucât nu avea acces la instrumente de scris. El descrie, folosind expresia ”a nu ceda locul”, faptul că prima variantă a unei poezii era greu de șters din minte și nu reușea cu ușurință să înlocuiască primele variante cu cele noi, așadar i se părea că primele variante nu dau voie celor noi să ”ia locul” celor noi în mintea lor.

2. Primele încercări poetice ale autorului au avut loc în jurul vârstei de zece ani, așa cum menționează acesta în secvența ”primele mele poezii, pe la vârsta de zece ani (eram în clasa a treia primară)”.

3. Naratorul menționează că la un moment dat a dat de ”primejdia facilității” prin ”exemplele de muncă ale lui Eminescu și Caragiale, și am început să chinuiesc hârtia”. Naratorul vrea să spună că la un moment dat s-a obișnuit să își lucreze poeziile pe hârtie, asemenea marilor scriitori. Acest lucru s-a dovedit a fi o ”primejdie a facilității”, adică acesta s-a obișnuit să poată folosi hârtia pentru creație, având oricând posibilitatea să vadă versiunile vechi și le să corectez, ceea ce nu a mai fost posibil în închisoare.

4. Motivul pentru care autorul revine la ”metodele cerebrale” în procesul de lucru literar este faptul că acesta se află la închisoare, așa cum reiese din cuvinte precum ”viața de pușcărie”,”celulă”, ”anchetatori”, ”gardieni” .

5. O trăsătură morală a autorului este curajul, întrucât el nu se lasă abătut de ”viața de pușcărie”, ci se simte optimist și face pași mici dar dârzi pentru a scrie în minte și a se păstra lucid și continua să simtă bucurie prin procesul creației, așa cum reiese din sintagme precum ”sentimentul izbutirii îmi lumina sufletul”, ”trăiam în universul meu interior, creșteam și mă împlineam cu fiecare vers”, ”trăiam bucuriile inefabile ale creației”.

B. La punctul B, te poți ghida după toate răspunsurile de mai sus pentru a crea eseul argumentativ, urmând structura clasică și conectorii:

Introducere:  Perseverența este poate cea mai importantă când vine vorba de atingerea unui scop.

Folosește conectori precum: Ideea acestui eseu este..., Ideea pe care o voi expune... etc.

Argumentul 1: Argumentul din text este că autorul Valeriu Anania nu s-a lăsat abătut de viața din închisoare, ci a învins sentimentele negative și deznădejdea prin a continua să scrie în minte, perseverența făcându-l să iasă din închisoare cu 2 piese de teatru și aproape douăsprezece mii de versuri în memorie.

Argumentul 2: Argumentul personal trebuie să fie legat de o experiență personală sau culturală. Poți vorbi despre cum perseverența te-a ajutat să excelezi într-un sport sau în învățarea unei limbi străine. O experiență culturală se poate referi la un sportiv precum Simona Halep.

Folosește conectori precum: în primul rând, în al doilea rând, de asemenea, cu alte cuvinte, în acest sens, dacă luăm în considerare. de exemplu, în mod similar, tot așa cum, la fel etc.

Încheiere: Sumarizarea celor două argumente și repetarea opiniei.

Folosește conectori precum: cu alte cuvinte, așadar, prin urmare,  pentru a rezuma, în concluzie etc.

Subiectul II

Notațiile autorului din text sunt, de exemplu:

-ACTUL II - acestă precizare marchează începutul unui nou act, adică a unei etape din desfășurarea acțiunii piesei.

- Primul paragraf este o descriere de cadru scenic, care are rolul de a descrie decorul și starea de spirit.

- ”TINCA” - autorul începe fiecare replică notând numele personajului care vorbește, pentru a ușura dialogul personajelor.

- Între paranteze se găsesc didascaliile, adică explicații suplimentare asupra rolului personajului în cazul de față, sau alte indicații scenice cum ar fi mișcarea personajului, tonul vocii etc.

Pentru mai multe informații despre eseul argumentativ: https://brainly.ro/tema/9569751  

Alte întrebări interesante