1. Indică sensul din text al secvenței te-ai mai pune pe drumuri.
2. Menţionează care este naționalitatea primilor cetățeni care încep să meargă efon în staţiunile balneare, aşa cum reiese din textul dat.
3. Precizează două modalități diferite de a petrece vacanța, de-a lungul timpului, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
4. Explică un motiv pentru care oamenii călătoresc, așa cum se desprinde din textul dat.
5. Prezintă, în 30 - 50 de cuvinte, un element definitoriu al unei vacanțe ideale, valorificând textul dat.
B. Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă
vacanţele sunt sau nu sunt necesare, raportându-te atât la informațiile din
fragmentul extras din articolul O umbră minusculă, publicat de Ana Maria Sandu în revista Dilema Veche, cât şi la experienţa personală sau culturală.
Răspunsuri la întrebare
1. „te-ai mai pune pe drumuri” = „ai mai călători”, „ai mai pleca de acasă”
a te pune pe drumuri = a călători, a pleca de acasă pentru mai mult timp
2. Primii cetățeni care încep să meargă în stațiuni balneare sunt britanicii.
3. În Evul Mediu, primele vacanțe au apărut în Universități, când se lua vacanță pe perioada secerișului pentru a permite tuturor să participe la strânsul recoltelor. Mai apoi, vacanțe își luau și familiile înstărite, care plecau din reședințele obișnuite pentru a merge la reședințele „de vară” (la mare sau la munte).
„Vara, universitățile se închideau pentru ca toată lumea să poată să meargă să muncească la câmp. In secolul al XIX-lea, în vacanțe, artistocrația şi burghezia Europei Occidentale părăseau reşedințele principale şi se retrăgeau în locuințele de vară, la munte sau la mare.”
4. În textul dat se exprimă ideea că oamenii călătoresc pentru a se relaxa: „cel mai bun moment să călătorești și să te relaxezi.”
5. Așa cum reiese din textul dat, elementul definitoriu al unei vacanțe perfecte este locul ales pentru petrecerea vacanței. Toate aspectele trebuie studiate cu grijă (locația, hotelul, plaja și altele), lucru pentru care investim destul de mult timp: „vrei să găseşti locul, hotelul, plaja perfecte.”
B.
În opinia mea, vacanțele sunt necesare oricui, indiferent de vârstă sau de activitatea desfășurată. Chiar și copiii mici sau pensionarii se bucură de o vacanță frumoasă.
În primul rând, vacanțele sunt necesare pentru relaxare. Atunci când ai liber de la școală sau de la serviciu și mergi la un hotel, toate grijile obișnuite ale zilelor normale dispar, și asta te odihnește și te relaxează, atât fizic cât și psihic.
În al doilea rând, vacanțele sunt și ocazii ideale pentru a cunoaște locuri și oameni noi. Se pot vizita locuri și monumente celebre, îmbogățindu-ne astfel experiența de viață și cunoștințele de istorie, geografie sau limbi străine. De asemenea, ne putem face prieteni noi.
În concluzie, cred că viața ar fi mult mai tristă și mai grea dacă nu am avea vacanțe.
(173 cuvinte)