Istorie, întrebare adresată de narcispricop2002, 8 ani în urmă

1 Menționati tipul de regim politic în care statul se amesteca în viata privată?
2 Exemplificați două metode prin care statul intervine in viața privată a individului. Va roooggg!! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariabianca1091
3

Răspuns:

Regimul politic reprezintă ansamblul instituțiilor, metodelor și mijloacelor prin care se realizează puterea. Principalele regimuri politice cunoscute astăzi sunt: regimul politic totalitar, regimul politic autoritar și regimul politic democratic.

Regimul politic totalitar este acela în care puterea politică în stat este deținută de un singur partid politic, iar acesta controlează toate domeniile societății. Ordinea în statele totalitare este bazată pe utilizarea forței, a terorii, dar și a dezinformării, prin intermediul organelor represive ale statului (armată, poliție, securitate). Într‑un regim politic totalitar raportul cetățean‑stat presupune o subordonarea totală a cetățeanului față de stat, o mare parte din drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor fiind încălcate.

Regimul politic autoritar are trăsături comune cu regimul politic totalitar și se deosebește de acesta prin aceea că oferă cetățenilor săi anumite libertăți economice și politice. Astfel, rolul societății civile nu este anihilat total, iar cetățenii au anumite drepturi și libertăți, însă acestea sunt mult limitate.

Regimul politic democratic se caracterizează prin separarea puterilor în stat, alegeri libere, pluralism politic, respectarea drepturilor și libertăților oamenilor, prin domnia majorității, dar și prin protecția minorităților. Toate acestea înseamnă că într‑un astfel de regim politic statul se subordonează intereselor cetățenilor,  iar aceștia dovedesc loialitate față de stat.


narcispricop2002: Mersiii❤️
Alte întrebări interesante