Limba română, întrebare adresată de af702927, 8 ani în urmă

1. Menționează ce emoții exprimă verbele suspin și sufăr din ultima strofă a poeziei ,,Lacul".Cum explici resemnarea îndrăgostitului?

2. Prin ce stări trece tânărul care așteaptă apariția persoanei dragi.

3. Explică de ce iubitei nu i se făcea un portret rămânând o protecție imaginară.

4. ce semnificație dai scrierii cu italice a pronumelor prin care este numită fată îndrăgită?

5. Ce anume din gesturile imaginate de îndrăgostit dezvăluie admirația față de fata și ce din gusturile a arăta acceptă prețuirii lui?

6. Selecteaza versul care sugerează armonia imaginată între cei doi îndrăgostiți.

Trebuie citită poezia ,,Lacul,, de Mihai Eminescu.
AJUTAȚI-MĂ VĂ ROG!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
1145

╔════════♥

 Bună!  

╚════════♥

╔════════♡

 Răspuns:  

╚════════♡

  • 1. Menționează ce emoții exprimă verbele "suspin" și "sufăr" din ultima strofă a poeziei ,,Lacul". Cum explici resemnarea îndrăgostitului?  

    Verbele la timpul prezent „suspin” și „sufăr” au rolul de a marca emoțiile de resemnare și dezamăgire ale eului liric, pe care și le exprimă în mod direct, verbele fiind învăluite de subiectivitatea acestuia. Resemnarea adâncă a eului liric este cauzată, în mare parte, de iluzia visului trăit în imaginația și în sufletul său, amăgirea cu dragostea adevărată și veșnică, el fiind veșnicul rănit de propriul său ideal nesatisfăcut.  

  • 2. Prin ce stări trece tânărul care așteaptă apariția persoanei dragi?

     Tânărul, mască a eului liric, trece prin mai multe stări de-a lungul așteptării persoanei dragi, fiind cuprins de dorință, visare și nerăbdare.  

  • 3. Explică de ce iubitei nu i se făcea un portret, rămânând o protecție imaginară.  

     Eul liric nu îi conturează un portret iubitei deoarece aceasta rămâne la stadiul de vis, de ideal, de ființă așteptată, nefiind concretă, iar portretul rămânând doar în imaginația sa. Astfel, iubita rămâne doar idealul la care eul liric aspiră.

  • 4. Ce semnificație dai scrierii cu italice a pronumelor prin care este numită fată îndrăgită?  

     Scrierea cu italice a pronumelui personal la persoana a III-a, genul feminin „Ea” are rolul de a marca impersonalitatea ființei dragi, adresare nefiind făcută în mod direct prin pronumele personal la persoana a II-a „tu”, fapt care evidențiază așteptarea idealului feminin, nu a unei ființe concrete, această așteptare fiind sortită resemnării din cauza neîmplinirii idealului visat.

  • 5. Ce anume din gesturile imaginate de indragostit dezvaluie admirația față de fata și ce din gesturile ei ar arata acceptarea prețuiri lui?

     Gesturile imaginate de îndrăgostit care dezvăluie admirația față de fată sunt date de așteptare, de farmecul pe care îl invocă gândindu-se la timpul petrecut cu ea în luntrea mică, lăsând cârma și bucurându-se doar de ea și de natură. Gesturile ei care ar arăta acceptarea prețuirii lui ar fi ivirea în cadrul feeric și îmbrățișarea, dată de imaginea vizuală „să-mi cadă lin pe piept” pe care și-o dorește cu ardoare eul liric.  

 

  • 6. Selectează versul care sugerează armonia imaginată între cei doi îndrăgostiți.  

     Versul care sugerează armonia imaginată între cei doi îndrăgostiți este „Să plutim cuprinși de farmec”.

╔════════♥

 Succes!  

╚════════♥

Anexe:
Alte întrebări interesante