Limba română, întrebare adresată de matei5436, 8 ani în urmă

1)Notează două tipuri de texte din literatura zmeilor numite in textul 1.2)Prezintă,în cel puțin 30 de cuvinte,o legătură care se poate stabili,la nivelul conținutului ,între cele două texte.3)Care este rolul artei în viața cotidiană?Motivează_ti răspunsul,în 50_90 de cuvinte,valorificând textul 1.4)Asociază fragmentul din Enciclopedia zmeilor de Mircea Cărtărescu cu un alt text literar studiat la clasa sau citit că lectură suplimentară,precizând,în 50_100 de cuvinte,o asemănare și o deosebire de conținut dintre acestea .5)Crezi că oamenii ar fi mai fericiți,dacă,pe măsură ce se maturizează,ar uita ce au învățat din cărți?Scrie in text argumentativ,de cel puțin 150 de cuvinte,în care să susții răspunsul la această întrebare,valorificând textul 1 și experiența personală/experiența de lectură.​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Valdanet
8

1). Notează două tipuri de texte din literatura zmeilor numite în textul 1.

Cele două tipuri de texte din literatura zmeilor numite în primul text sunt: basmele și baladele.

2) Prezintă o legătură care se poate stabili la nivelul conținutului între cele două texte:

Legătura ce se poate stabili între aceste două texte la nivelul conținutului este aceea că în ambele sunt descrise dansurile, în primul text cel al zmeilor, iar în al doilea dansurile populare sub diverse denumiri: hora, sârba ori dans românesc.

3) Care este rolul artei în viața cotidiană? Motivează-ți răspunsul valorificând textul 1.

După părerea mea, arta are un mare rol în viața cotidiană al oamenilor, deoarece prin artă omul are posibilitatea de a visa la o viață mult mai bună și mai frumoasă.

Deasemenea, arta unește lumea, atât local, cât și la nivel de țară sau universal, ea contribuind la bună înțelegere și pace.

În text sunt descrise artele ce au expus viața zmeilor, de la statui, dansuri, basme, legende și acestea au înflăcărat imaginația copiilor datorită lor.

4) Asociază fragmentul din "Enciclopedia zmeilor" de Mircea Cărtărescu cu un alt text literar, cu o asemănare și o deosebire de conținut dintre acestea.

Fragmentul din "Enciclopedia zmeilor" de Mircea Cărtărescu l-aș asocia cu fragmentul din "Spaima zmeilor" de Ion Slavici.

Ca asemănare, este faptul că în ele se face referire la zmei, în primul fragment aceștia fiind prezentați în artele plastice, basme, povești, legende și dansuri, iar în al doilea fragment este prezentată o familie de zmei, deci tema comună fiind despre zmei.

Ca deosebire, primul fragment este o descriere a zmeilor așa cum sunt ei prezentați în artă și în literatură, pe când fragmentul lui Ion Slavici este o narațiune inventată de scriitor despre viața lor.

5) Crezi că oamenii ar fi mai fericiți dacă ar uita ce au învățat din cărți? Scrie un text argumentativ valorificând textul 1 și experiența personală sau din lectură.

După părerea mea, oamenii nu ar fi mai fericiți dacă ar uita ce au învățat din cărți, pentru că nu se prea pune în practică ceea ce s-a citit, însă se poate influența viața în bine sau în rău, după cum este firea omului și după modelul desprins din ele.

Așa cum sunt descriși zmeiii în primul text, oamenii ar putea să dorească să fie fioroși, puternici și neîmblânziți pentru a obține ceea ce vor, însă în viața de zi cu zi fiecare om se descurcă așa cum poate el mai bine.

De exemplu, mie întotdeauna mi-au plăcut basmele despre zmei, când citeam în cărți sau auzeam despre ei de la bunica mea, dar nu cred că ei mi-au influențat viața.

Totuși, imaginația mi-a fost dezvoltată datorită acestor creaturi fantastice, deoarece ei îmi dădeau dorința de a nu fi slab în anumite situații unde trebuia să fac față cu mult curaj.

Așadar, depinde de fiecare om dacă acceptă ca viața să-i fie influențată sau nu de ceea ce a citit în cărți, iar dacă acest lucru îl poate face mai fericit, cu atât mai bine pentru el.

Explicație:

"Spaima zmeilor" de Ion Slavici

Fragment:

 "În lumea asta n-o să fac eu nici o treabă", zise şi trecu pe cellalt tărâm.

        Aici a intrat într-un codru des şi tot s-a dus – aşa ducându-se – până ce a dat de o casă cu multe marafeturi.

        Aici era cuibul zmeilor. N-a găsit acasă decât pe Mama Zmeilor. Cine n-o ştie cum e? Ruşine-ar fi să zici că n-ai umblat prin lumea aceea şi n-o cunoşti.

        – Bună ziua, mamă, îi zise el. Ea dete ursuză din cap.

        – Dar tu cine eşti şi ce cauţi p-aici? îl întrebă zgripţuroaica.

        – Eu? răspunse el ca un om cu socoteală. Eu sunt tata lor şi caut vreo slujbă.

        – Tata lor?! îşi zise Mama Zmeilor. Ştia, biata de ea, că e-n lume Mama Pădurii, e Mama Ielelor, sunt fel de fel de mame, dar tată nu mai pomenise, şi se simţi rău smerită când se văzu, aşa deodată, în faţa tatălui lor – cine or fi ei, aceia.

        Mai de voie bună, mai de frică, îl luă dar pe om slugă pe un an, anul, cum se ştie, de trei zile, iar simbria – ziua şi găleata cu galbeni, dac-o fi să-şi poată împlini anul.

        Om să fii, însă, ca să împlineşti un an în slujba zmeilor".

Succes!


matei5436: Mulțumesc.
Valdanet: Cu plăcere! ⚘
matei5436: Multumesc dar mai este un ex de răspuns te rog mă ajuți ?
Valdanet: Am scris! ⚘
matei5436: Bună ai puțin timp să îmi răspunzi și mie la ex postate te rog.
Alte întrebări interesante