Fizică, întrebare adresată de Lexy123, 9 ani în urmă

1.Pioneza are capetele de arii foarte diferite.O forta aplicata unuia dintre capete se transmite si celuilalt.Pioneza transmite aceeasi marime a fortei sau aceeasi marime a presiunii?Dar o presa hidraulica?
2.Intr-un manometru cu mercur se toarna apa intr-una din ramuri.Apa si mercurul nu se amesteca.Arata ca diferenta dintre nivele superioare ale lichidelor din cele doua ramuri este proportionala cu inaltimea coloanei de apa care a fost turnata.Cat este aceasta diferenta de nivel pentru o coloana de apa avand inaltimea de 20cm?
3.Pistonul mic al unei prese hidraulice trebuie sa se deplaseze pe o distanta mult mai mare decat pistonul mare.La presa a si b sunt clapete care se pot roti ca niste usi,astupand sau descoperind orificiul din dreptul lor.Descrie ce se intampla cand pistonul mic coboara.Dar cand pistonul mic urca?
VREU RASPUNSURI SERIOASE!! MULTUMESC!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreikzro
7
1.
Pioneza transmite aceeasi marime a fortei. Presiunea este diferita la cele doua capete; mai mare la cel ascutit si mult mai mica la cel rotunjit pe care apasam noi, fiindca este raportul duntre forta si suprafata. Forta este aceeasi dar suprafetele sunt diferite.
In schimb presa hidraulica are un cilindru cu lichid si doua pistoane. Cand se apasa cu o forta pe un piston acesta creaza o presune asupra lichidului care va fi aceeasi in tot volumul lichidului si se va manifesta perpendicular pe toti peretii cilindrului, deci si pe al doilea piston. Astfel, de la pistonul apasat, presiunea (aceeasi) se transmite la al doilea piston.
2. Consideram ca manometrul este un tub n forma de U, deschis la in capat inchis la celalalt, in capatul inchis avand vid. Deci la capatul deschis va actiona presiunea atmosferica ce va face ca nivelul mercurului in capatul inchis sa se ridice.Turnand apa intr-un brat (cel deschis) cu da=densitatea apei, h=inaltimea coloanei de apa si S=suprafata transversala a tubului manometric, in celalalt brat mercurul isi va schimba nivelul (se va ridica, in timp ce in bratul in care am turnat apa, va cobora) In bratul deschis se va adauga, la presiunea atmosferica, presiunea coloanei de apa adaugate.
Mercurl se ridica, in bratul inchis cu Δh, fata de nivelul sau initial. Notam cu Vh volumul mercurului(h de la Hg) din aceasta diferenta Vh=Δh×S
Volumul apei introduse Va=h×S. Presiunea creata de greutatea volumului de apa creaza o presiune egala cu cea a volumului de mercur Vh pentru a compensa presiunea apei.
Deci Pa=Ph  (1)
Pa=Ga/S=ma×g/S=Va×da×g/S
Ph=Gh/S=mh×g/S=Vh×dh×g/S
Inlocuim in (1):
Va×da×g/S=Vh×dh×g/S
Simplificam cu g/S
Va×da=Vh×dh  Va=S×h, Vh=S×Δh Inlocuim:
S×h×da=S×Δh×dh  Din nou smplficam cu S
h×da=Δh×dh
Δh=h×da/dh
Deci diferenta de nivele Δh este proportionala cu inaltimea coloanei de apa. Coeficientul de proportionalitate este raportul densitatilor da/dh.
da=1000kg/m³ iar dh=13525kg/m³.
Pentru h=20cm=0,2m obtinem
Δh=0,2×1000/13525=0,0147m≈1,5cm
3. Nu prea inteleg cum functioneaza clapetele. Trimite un desen
Alte întrebări interesante