1.Precizați pe baza textului efortul Militar făcut din România pentru eliberarea Ungariei .
2.Formulați o opinie în legătură cu participarea României la înfrângerea Germaniei cu cel de al doilea Război Mondial .
Dau coroana. Va rog este urgent. Nu vreau sa iau nota mica
Răspunsuri la întrebare
1. Pe baza textului, efortul militar favit de Romania pentru a elibera Ungaria este reprezentat de implicarea Armatei Romane. Astfel, au fost implicate "17 divizii de infanterie, munte si cavalerie, un corp aerian, doua brigazi de artilerie antiaeriana", ce au subsumat "210 mii de militari", care "au eliberat 1937 de localitati", ce arata importanta efortului strategic al Armatei Romane.
2. Romania, in Al Doilea Razboi Mondial, a facut parte ca un principal punct strategic din cadrul Frontului de Est.
Astfel, putem formula o opinie conform careia participarea Romaniei de partea Aliatilor a reprezentat un aport important in infrangerea statului german.
Un prim argument ce sustine aceasta opinie este reprezentat de modul in care au reactionat germanii la auzul vestii conform careia Romania a schimbat taberele. Cauzele schimbarii taberelor a fost reprezentata de prezenta Armatei Rosii pe teritoriul Romaniei, licru ce a condus la necesitatea trecerii de partea Aliatilor. Un eveniment semnificativ in acest sens, il reprezinta Lovitura de stat din data de 23 august 1944, ce a marcat schimbarea taberelor de catre Armata Romana si destabilizarea frontului Axei pe partea de Est. Constient fiind de faptul ca pierderea Romaniei va conduce la infrangeri in frontul de Est, statul german a ordonat bombardamente asupra Bucurestiului si capturarea regelui Mihai cu orice pret. Astfel, Armata Romana a ajuns sa contribuie in mod decisiv la infrangerea Germaniei pe frontul de Est, fiind redusă perioada războiului în viziunea unor anumiți istorici cu până la 6 luni.
Un alt argument în favoarea acestui punct de vedere îl reprezintă modul în care s-a implicat Armata Romana în eliberarea teritoriilor aflate sub stăpânire germana. Astfel, Armata Romana a contribuit la eliberarea unor numeroase localități de sub stapanirea horthysta, dar si germana. Un eveniment semnificativ in acest sens il reprezinta data de 25 octombrie 1944, moment in care Armata Romana a eliberat Careiul, ultima localitate aflata sub stapanire maghiara, si a inceput perioada de eliberare a Ungariei si a Europei Centrale.
Asadar, Armata Romana a contribuit in mod decisiv la infrangerea Germaniei prin actiunile sale ce au slabit pozitia statului german, cat si a aliatilor sai, in speta statul maghiar.
Sper ca te-am ajutat