Limba română, întrebare adresată de matei5436, 8 ani în urmă

1)Prezintă,în cel puțin 30 de cuvinte,o legătură care se poate stabili,la nivelul conținutului între cele două texte.2)Crezi că visele pot fi controlate?Motiveaza_ti răspunsul,în 50_90 de cuvinte,valorificând textul 1.3)Asociază fragmentul din Luiza Textoris de Corina Braga cu un alt text literar studiat la clasa sau citit ca lectură suplimentară,prezentând,în 50_100 de cuvinte,o asemănare și o deosebire de conținut dintre acestea.4)Rescrie enunțul"Visele sunt o veșnică invitație la a avea încredere în intuiție[...] și ne arată că de aici vine creativitatea adevărată.", înlocuind cu câte un sinonim cuvintele veșnică și adevărată.5)Selectează,din fragmentul următor ,două pronume,precizând felul acestora:"Zile întregi se scufunda în muțenie,nimeni nemaireușind să smulgă o vorbă din gura ei" .6)Transcrie propozițiile din fraza următoare ,precizând felul acestora:"Îi trebuiau clipe interminabile până să_și aducă aminte unde se afla".​

Anexe:

matei5436: Te rog frumos mă ajuți și pe mine.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Valdanet
10

1) Prezintă o legătură care se poate stabili, la nivelul conținutului între cele două texte.

Legătura ce se poate stabili la nivelul textului între ele este aceea că în ambele texte este scris despre a visa.

În primul text, Luiza Textoris își continua visul și după ce se trezea, pe când în al doilea text este descrisă visarea ca fiind o artă.

2) Crezi că visele pot fi controlate? Motivează-ți răspunsul valorificând textul 1.

După părerea mea, visele nu pot fi controlate, însă o fire sensibilă și interesată de ele precum Luiza Textoris din textul 1, ele pot fi continuate și treaz fiind, așa cum făcea ea.

Visarea poate să fie ca o continuare a ceea ce dorim să se întâmple, însă control asupra viselor nu cred că există.

În textul 1, Luiza iubea așa de mult visele din timpul nopții, încât ea se trezea devreme pentru a le continua, însă de fapt ea continua să-și imagineze doar ce s-ar fi putut întâmpla.

Așadar, visele nu pot fi controlate, pentru că ele există doar în timpul somnului și dispar imediat după trezire.

3) Asociază fragmentul din "Luiza Textoris" de Corin Braga cu un alt text literar prezentând o asemănare și o deosebire de conținut dintre acestea.

Acest fragment din "Luiza Textoris" l-aș asocia cu "Cenușăreasa" de Frații Grimm, deoarece au ca asemănare de conținut faptul că personajele principale sunt două fete, în primul text fiind Luiza și în al doilea fiind Cenușăreasa.

Deosebirea de conținut dintre textele citate mai sus ar fi aceea că, în textul scris de Corin Braga este vorba despre o fată obișnuită ce își continuă doar în imaginație visele, pe când în cel scris de Frații Grimm, fata își realizează visul pe care îl au fetele de a se căsători cu un prinț.

4) Rescrie enunțul "Visele sunt o veșnică invitație la a avea încredere în intuiție[...] și ne arată că de aici vine creativitatea adevărată.", înlocuind cu câte un sinonim cuvintele veșnică și adevărată.

Visele sunt o permanentă invitație la a avea încredere în intuiție (...) și ne arată că de aici vine creativitatea autentică.

5) Selectează două pronume precizând felul acestora: "Zile întregi se scufunda în muțenie, nimeni nemaireușind să smulgă o vorbă din gura ei".

- nimeni, este pronume negativ;

- ei, este pronume personal și ține locul personajului despre care se povestește.

Succes!


matei5436: Mulțumesc la ex 6 nu îl ști ?
Valdanet: Cu plăcere! La gramatică nu scriu!⚘
matei5436: Bună am mai postat niște ex dacă ai putea să mă ajuți.
Valdanet: Bună ziua! Am scris! ⚘
marinescuiulica258: msssss
Alte întrebări interesante