Limba română, întrebare adresată de eugeniadenisa12, 8 ani în urmă

1. Prezintă perspectiva narativa in fragmentul dat
2. Justifica folosirea verbelor la timpul imperfect din fragmentul dat
3. Evidențiază 2 aspecte de monografie a satului prezente în textul dat
4. Scrie o caracterizare a Vitoriei Lipan,folosind informațiile din textul dat
5. Menționează o asemănare si o deosebire între textul dat și următorul fragment: "A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii,sărăcuții de ei, dar era tânără și voinică și harnică și Dumnezeu a mai lăsat să aibă și noroc.

Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, cand a fost, mai mult cârpaci decât cizmar și ședea mai bucur la birt decât acasă; tot le-au mai rămas însă copiilor vreo 200 de pruni pe lunca Murășului, viuța din dealul despre Păuliș și casa, pe care mama lor o căpătase de zestre. Apoi mare lucru pentru o precupeață, Radna e Radna, Lipova e numai aci peste Murăș, iar la Arad te duci în doua ceasuri.

Marți dimineața Mara-și scoate șatra și coșurile pline în piața de pe țărmurele drept al Murășului, unde se adună la târg de săptămână murășenii până de pe la Sovârșin și Soboteliu și podgorenii până de pe la Cuvin. Joi dimineața ea trece Murășul și întinde șatra pe țărmurele stâng, unde se adună bănățenii până de pe la Făget, Căpălnaș și Sân-Miclăuș. Vineri noaptea, după cântecul cocoșilor, ea pleacă la Arad, ca ziua s-o prindă cu șatra întinsă în piața cea mare, unde lumea se adună din 7 ținuturi.

Dar lucrul cel mare e că Mara nu-ți iese niciodată cu gol în cale; vinde ce poate și cumpără ce găsește; duce la Radna ceea ce nu găsești la Lipova ori la Arad și aduce de la Arad ceea ce nu găsești la Radna ori la Lipova." (Ioan Slavici, Mara)​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de munteanualex864
0

nu înțeleg ce îmi spui sa fac fi mai clar


eugeniadenisa12: primele 4 exerciții sunt legate de textul din imagine. Iar la exercițiul 5 trebuie scrisa o asemănare si o deosebire între textul din imagine și fragmentul "Mara" de Ioan Slavici
Alte întrebări interesante