1. prin ce se deosebesc metanolul si etanolul si prin ce se aseamana?
2. care este cauza si care sunt simptomele intoxicatiei cu metanol?
3. are vreo vina firma care introdus si metanol in ameste cu etanol si apa in preparatul numit Spirt medicinal care este de fapt destinat uzului extern, sau vina este doar a celor care au ingerat produsul destinat uzului extern?
4. care este cauza alcoolimului (etilismului) cronic?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1.ETANOL-Se prezintă ca o substanță lichidă incoloră, solubilă în apă în orice proporții. Solubilitatea se datorează grupării hidroxil din molecula alcoolului prin intermediul căreia între moleculele de apă și de alcool se stabilesc legături de hidrogen intermoleculare.
METANOL- La temperatura camerei, metanolul este un lichid cu miros pătrunzător, eterat și este toxic. Punctul de fierbere este de 65 °C, iar cel de solidificare este de -97 °C, formând cristale incolore.Este solubil în apă și în alți compuși organici, cum ar fi acetonitril, benzen, cloroform, ciclopentan, metacrilat de metil]] și tetrahidrofuran.
2.Intoxicaţia acută cu metanol devine simptomatică la 12-24 de ore de la ingestie. Perioada de latenţă dintre momentul ingestiei şi apariţia simptomelor, precum şi severitatea tabloului clinic depind de volumul de metanol consumat şi de volumul de etanol consumat concomitent (pentru că etanolul are o afinitate mai mare pentru alcool dehidrogenază şi împiedică metabolizarea metanolului de către aceasta).
Iniţial, ingestia de metanol dă simptome asemănătoare cu cele ale consumului etanolului, uneori chiar cu dezinhibiţie şi ataxie. După perioada de latenţă, pacienţii pot începe să experimenteze:
- simptome neurologice: cefalee, vertij, letargie, confuzie cu evoluţie până la convulsii şi comă în intoxicaţiile severe;
- simptome oculare: scăderea acuităţii vizuale, vedere înceţoşată, scintilaţii, scotoame, fotofobie cu senzaţia de „câmp de zăpadă”, iar ulterior chiar cecitate;
- simptome digestive: greaţă, vomă, dureri abdominale, hemoragii abdominale, diaree, la care se pot adăuga simptome rezultate ca urmare a alterării funcţiei hepatice normale şi pancreatitei;
- simptome renale: hematurie, oligoanurie;
- simptome respiratorii: dispnee.
La examenul obiectiv general, principalele semne observate sunt cele determinate de acidoza metabolică indusă de metaboliţii metanolului, astfel că pacientul este tahicardic, tahipneic, hipertensiv, cu status mental alterat. În intoxicaţiile mai grave, atât funcţia pulmonară, cât şi contractilitatea cardiacă sunt sever afectate, cu instalarea sindromului de detresă respiratorie acută şi a hipotensiunii arteriale.
La examenul oftalmologic, pupilele sunt în midriază fixă, câmpul vizual este redus, iar fundul de ochi este modificat (edem şi hiperemie l nivelul papilei optice, modificări minime sau absente la nivel retinian).
3.Firma care a introdus metanol in amestec cu etanolul si apa in produsul numit Spirt medicinal are cea mai mare vina deoarece oamenii dupa ce cumpara un produs pot sa faca cam ce vor ei cu acel produs fara sa ii impiedice nimeni (in cazul acesta->sa-l bea).
La sate acest lucru, de a bea spirt este practicat peste tot... oamenii incercand prin acest lucru sa faca "economie", spirtul fiind mult mai ieftin decat alcoolul de calitate.
4.Cauze dependenta de alcool
Cauza dependentei de alcool nu este cunoscuta. Se stie doar ca aceasta dependenta apare atunci cand individul consuma atat de mult incat chimia creierului se modifica in asa fel incat individul experimenteaza trairi placute numai atunci cand bea alcool. Acest lucru il determina sa bea tot mai des si mai mult, in ciuda daunelor produse.
Oamenii de stiinta sustin ca tendinta de a dezvolta alcoolism este mai mare la persoanele care au o ruda apropiata cu aceasta afectiune.
Explicație: