1. Priveste icoana de mai jos si aminteste-ti Pilda
Samarineanului milostiv. Comentati următoarele in
vatături desprinse din aceasta pilda
Cea mai mare poruncă este să iubim.
• Aratam ca Il iubim pe Dumnezeu dacă il iubim
pe aproapele nostru.
• lubirea pentru aproapele nostru se manifestă şi
prin fapte bune
. Prin termenul de aproapele intelegem pe cei de
acelaşi neam sau credinţă cu noi.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
* Omul nu-l poate iubii pe Dumnezeu dacă nu își iubește aproapele. Cum îl poate iubii pe Dumnezeu, pe care nu-L vede, iar pe aproapele său pe care îl vede nu? De asemenea, omul nu-și poate iubii aproapele dacă î-L urăște pe Dumnezeu. Omul trebuie să-și iubească aproapele ca pe sine însuși, așa cum ne spune Mântuitorul în Evanghelia după Matei 22, 39.
* Iubirea aproapelui nostru se manifestă și prin fapte bune. Aceasta este o iubire vizibilă. Poate să fie și nevizibilă, prin rugăciunea ta pentru el, iar la această iubire "nevizibilă" mă refer la faptul că nu ai un contact cu el. Așa cum eu mă rog pentru armata țării, pe care nu-i cunosc și nu am un contact vizual cu ei.
* Prin termenul de "aproape" nu înțelegem doar pe cei cu același neam sau credință cu noi, ci pe toți oamenii de pe această planetă, toți sunt aproapele nostru. Un exemplu bun este "Pilda samarineanului milostiv", în care un om se cobora de la Ierusalim la Ierihon și a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat, l-au bătut zdravăn şi apoi au plecat, lăsându-l pe jumătate mort. Din întâmplare, pe acel drum cobora un preot. Dar când l-a văzut, preotul a trecut înainte, ocolindu-l. Tot aşa şi un levit, când a ajuns în locul acela şi l-a văzut, a trecut înainte ocolindu-l. Însă un samaritean, care călătorea şi el pe acolo, când a ajuns în dreptul lui şi l-a văzut, i s-a făcut milă de el. S-a apropiat, i-a bandajat rănile şi a turnat peste ele untdelemn şi vin. Apoi l-a pus pe propriul lui animal de povară, l-a dus la o casă de oaspeți şi a continuat să-l îngrijească. În ziua următoare, a scos doi dinari, i-a dat gazdei şi i-a zis: „Ai grijă de el, iar când mă voi întoarce, îţi voi plăti eu orice vei mai cheltui în plus!“