Limba română, întrebare adresată de denisalexandru764, 8 ani în urmă

1 Realizează caracterizarea personajului Popa Tanda din nuvela cu acelaşi nume de Ioan Slavici, urmând pașii indicați mai jos. a Reciteşte exercițiile referitoare la personajul Popa Tanda pe care le-ai rezolvat anterior (paginile 53-56), pentru a-ți reaminti trăsăturile sale. 6 b Schițează un plan al caracterizării, notând ideile pe care le-ai putea include în fiecare paragraf, pornind de la sugestiile de mai jos. . Primul paragraf (introducerea) poate cuprinde informații despre locul și statutul personajului în text (personaj principal/secundar etc.), elemente relevante privind identitatea sa (numele și porecla, profesia etc.), parcursul personajului în nuvelă. Al doilea paragraf poate include referiri la trăsăturile fizice ale personajului; pentru fiecare trăsătură se vor da exemple din text, menționându-se mijlocul de caracterizare şi, dacă e cazul, figurile de stil folosite. Al treilea paragraf şi următoarele două sau trei para- grafe pot conține prezentarea celor mai importante trăsături morale ale personajului, reieşite din carac- terizarea directă și indirectă. Se vor da exemple din text pentru fiecare trăsătură menționată. • Penultimul paragraf poate include comparații între personajul caracterizat și alte personaje din nuvelă 2 sau din alte texte citite. Paragraful final (încheierea sau concluzia) poate cuprinde o concluzie referitoare la valorile umane reprezentate de personaj şi părerea ta despre per- sonaj (ce îți place și de ce, ce nu-ți place și de ce, dacă este un personaj memorabil sau nu). c Schimbă planul tău cu schița colegului/colegei. Oferă sugestii de îmbunătățire a planului sau sem- nalează ideile care nu ți s-au părut clare.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stelaurs76
35

Răspuns:

Slavici este unul dintre clasicii literaturii romane,autor al unei opere ample,din care se disting nuvela ‘’Moara cu noroc’’ si romanul ‘’Mara’’.

Opera intitulata’’Popa Tanda’’ apartine volumului ‘’Novele din popor’’ si evoca figura unui preot care schimba viata materiala si spirituala a enoriasilor prin exemple personale.Nuvela ilustreaza proverbul ‘’Omul sfinteste locul’’

Titlul este alcatuit din subst comun ‘’popa’’ care precizeaza profesia personajului principal si din subst propriu ‘’Tanda’’ porecla data preotului de catre sateni.

Personajul principal al nuvelei este parintele Trandafir,fiul dascalui Pintilie din Butucani care ajunge preotin satul sau. Trasaturile sale evindetiaza treptat,atat prin caracterizare directa cat si prin caracterizare indirecta din fapte,gesturi,ganduri,comportament,nume,porecla,limbaj,relatiii cu alte personaje.

Numele si porecla sunt un mijloc importanmt de caracterizare indirecta a personajului.Parintele Trandafir are un nume frumos,un nume de floare care sugereaza frumusetea si nobletea sufletului sau.Prin spinii sai,trandafirul poate evindetia faptul ca preotul ii cam inteapa pe sateni cu vorba,spunandu-le adevarul in fata.Cand este mutat in Saraceni,primeste porecla ‘’Popa Tanda’’ care vine de la verbul ‘’a tandali’’ si se refera la incercarile sale zadarnice de a convinge enorisii sa se apuce de munca.

In expozitiune personajul este caracterizat direct de catre autor care ii descrie o serie de trasaturi fizice si morale.Tanarul preot are vocea frumoasa asa cum ii cere profesia,a invatat mult,vorbeste drept si cumpanit’’ ca si cand ar citi din carte’’,este om bun,indemanatic si harnic, ‘’aduna,strange si culege ca sa aiba pentru sine si pentru altii’’ .

Toate aceste calitati ale preotului sunt umbrite de un defect sau un cusur :este cam greu la vorba,cam aspru la judecata si spune oamenilor adevar

Explicație:

Spor la școală!!


sebidumitrescu588: mersi
tudoravasile137: trebuie sa scriu tot ce e aici?
CrazyGirl002: Daa
Alte întrebări interesante