Matematică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

1. Rezolvați în Z următoarele ecuații:

a) -4-{6-[-3+(-3)+(-5-x)-7]-9}=1; b) 5(1-2x)+1=4(x+3)+8; c) |2x-3|=11; d) 5(─3+x)=─(4─x)+(─3∙7+2x);

e)│3y+41│=26; f) z(z─4)=z(z+4)─(─24);​​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pav38
17

Explicație pas cu pas:

 \large \bf a) \:  \: -4-{6-[-3+(-3)+(-5-x)-7]-9}=1

\large \bf -{6-[-3+(-3)+(-5-x)-7]-9}=1 + 4

\large \bf -6 + [-3+(-3)+(-5-x)-7] + 9=5

\large \bf  [-3+(-3)+(-5-x)-7]=5 + 6 - 9

\large \bf  -3+(-3)+(-5-x)-7=2

\large \bf  -3-3+(-5-x)-7=2

\large \bf  -6+(-5-x)-7=2

\large \bf  (-5-x)=2 + 6 + 7

\large \bf  -5-x=15

\large \bf  -x=15 + 5

\large \bf  -x=20

 \color{red}\Large  \boxed{\bf  x= - 20\in\mathbb{Z} }

______________________

 \large \bf b)\:\: 5(1-2x)+1=4(x+3)+8

 \large \bf 5-10x+1=4x+12+8

\large \bf 6-10x=4x+20

\large \bf 6=4x+20 +  10x

\large \bf 6 - 20=14x

\large \bf - 14=14x \:  \:  \:  \:  \bigg|: 14

 \color{blue}\Large \boxed {\bf x=- 1\in\mathbb{Z}}

______________________

 \large \bf c) \:\: |2x-3|=11

\large \bf 2x-3=11 \implies2x = 14 \implies  \boxed{ \bf x_{1} = 7}

\large \bf 2x-3= - 11 \implies2x = -  8 \implies  \boxed{ \bf x_{2} =  - 4}

 \color{limegreen}\Large \bf  \implies  \boxed{ \bf x \in \{  - 4, \: 7\}\in\mathbb{Z}}

______________________

 \large \bf d) \:\: 5( - 3+x)= - (4 - x)+( - 3 \cdot7+2x)

 \large \bf - 15+x= -4  +  x+( - 21+2x)

\large \bf  - 15+x= -4  +  x - 21+2x

\large \bf  - 15+x= - 25+3x

\large \bf  - 15= - 25+3x  - x

\large \bf  - 15 + 25= 2x

\large \bf  10= 2x

 \color{blueviolet}\Large  \boxed{\bf  x=5\in\mathbb{Z}}

______________________

 \large \bf e)\:\: |3y+4 1| =26

 \large \bf  3y+41 =26 \implies3y =  - 15 \implies  \boxed{ \bf  y_{1} =  - 5 \in \mathbb{Z}}

 \large \bf  3y+4=- 26 \implies3y =- 67\implies  \boxed{ \bf y_{2}=-  \dfrac{67}{3} \not\in \mathbb{Z}}

 \color{orangered} \Large  \implies  \boxed{ \bf  y =  - 5 \in \mathbb{Z}}

______________________

 \large \bf f)  \: z(z-4)=z(z+4)-(-24)

\large \bf z^{2}-4z=z^{2} +4z + 24

\large \bf -4z=4z + 24

\large \bf -4z - 4z  =  24

\large \bf -8z= 24 \:  \:  \:  \bigg|: ( - 8)

 \color{purple}\Large  \boxed{\bf z= - 3 \in  \mathbb{Z}}

P.S.: Dacă ești pe telefon glisează spre stânga pentru a vedea întreaga rezolvare.

Baftă multă!

#copaceibrainly

Alte întrebări interesante