Limba română, întrebare adresată de marincleo65, 8 ani în urmă

1.rezumat 15-20 rânduri la povestea lui harap alb de i. Creanga.
2.redactati un eseu argumentativ despre necesitatea existentei raului(Spanului) în în viata fiului de crai.
Plsss!!! ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alinabungeanu
3

Răspuns:

Povestea lui Harap-Alb – rezumat

Era odată un crai ce avea trei fii. Într-o zi fratele craiului, Verde Împărat îl roagă să-l trimită pe unul din fii săi pentru a-i conduce împărăția.

Cei doi fii mai mari eșuează când se întâlnesc cu un urs, neștiind că acesta era de fapt tatăl lor.

Fiul cel mic prinde curaj de a se încumeta la o astfel de călătorie după întâlnirea cu o babă care îi dă diferite sfaturi.

Întocmai cum i-a spus baba, îl ia pe calul ce mânca jăratec. O gloadă bătrână, care de îndată se transformă într-un murg ce poate zbura.Cu binecuvântarea tatălui pornește la drum, întrucât întâlnirea cu falsul urs nu l-a speriat

Sfatul tatălui său a fost să se ferească de Spân și de omul roș. După ce răzbește de două ori insistențelor Spânului, cade în plasa lui și devine sluga acestuia, primind numele de Harap-Alb. Iar Spânul pretinde a fi fiul craiului.

Ajunși la Verde Împărat, Spânul descoperă delicioasele salate din Pădurea Ursului unde puțin se încumetă să meargă.Dorind să scape de Harap-Alb îl trimite într-acolo. Însă acesta este ajutat de baba care l-a îndrumat să pornească în această aventură, care se pare că este Sfânta Duminică. Aceasta îl adoarme pe urs turnând o licoare în fântâna din care acesta bea apă. Astfel, Harap-Alb se întoarce la palat întreg, dar și cu salate, spre surprinderea tuturor.

Când Spânul descoperă nestematele împăratului, îl trimite din nou pe Harap-Alb să-i aducă și lui.

Dar, în timpul unui banchet la palat, Spânul află de Împăratul Roș și de fiica sa și îi cere numaidecât lui Harap-Alb să i-o aducă.

Necăjit, Harap-Alb pornește la drum întovărășit, ca de obicei, de calul său. Se întâlnește cu niște furnici și pentru că alege să ocolească decât să le omoare, primește o aripă de la Crăiasa Furnicilor, spunându-i că atunci când va avea nevoie de ajutor să o ardă.

La fel se întâmplă și cu Crăiasa Albinelor după ce le face albinelor un adăpost.

Alte întrebări interesante