Biologie, întrebare adresată de angelinaursu, 8 ani în urmă

1. Scrie in spatiul acordat un enunt in care sa demonstrezi rolul economic al reproducerii sexuate la rosii, vinete, pepene-verde.

2. Florile de capsuni, care sunt polenizate de albini si bondari formeaza fructe mai mari comparativ cu cele polenizate de vant. Propune doua masuri de sporire a productivitatii plantatiilor de capsuni.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
2

1. Trebuie să demonstrăm rolul economic al reproducerii sexuate la roșii, vinete și pepene-verde.

Dacă e să vorbim din punct de vedere economic atunci reproducerea sexuată la roșii, vinete și pepene-verde are un rol important în dezvoltarea economiei pentru că:

  • de la o singură plantă se poate obține un număr foarte mare de descendenți,
  • dacă semințele sunt depozitate în condiții normale atunci ele pot fi păstrate o perioadă mai îndelungată de timp, de la 2 la 5 ani,
  • în condiții speciale, semințele se pot conserva 17 ani,
  • semințele ocupă un spațiu mic și pot fi manevrate ușor.

Reproducerea sexuată la plante are loc prin sămânță.

2. Se cunoaște că florile de căpșuni care sunt polenizate de albini și bondari formează fructe mai mari comparativ cu cele polenizate de vânt. Mai jos propunem măsuri de sporire a productivității plantațiilor de căpșuni.

→ Plantarea căpșunilor mai aproape de zonele populate de albini sau în zonele rurale unde se practică apicultura.  

*Apicultura- este o ramură a zootehniei care se ocupă cu studierea biologiei și tehnologiei de creștere și exploatare a albinelor.Are ca scop obținerea de producții apicole și de a spori producția de semințe la plantele agricole.

→ La plantațiile de căpșuni nu trebuie să se folosească insecticide și erbicide agresive sau îngrășăminte artificiale pentru că mirosurile puternice și străine nu sunt pe placul albinelor.

Despre reproducerea asexuată la plante putem citi aici: https://brainly.ro/tema/9919083

Succes!

#SPJ1

Alte întrebări interesante