1. Se tratează 200 g magneziu de puritate 75%, cu o soluție de acid clorhidric .Se obține clorură de magneziu şi hidrogen. Aflați ce masă de clorură de magneziu se obţine. 2. Se descompune carbonat de cupru (II) de puritate 80% și se obține 150 kg oxid de cupru (II) şi dioxid de carbon. Aflați ce masă de carbonat de cupru s-a descompus. 3. Reacţionează 500 g de clorură de fier (III) de puritate 90%, cu o soluție de acid sulfuric. Se obține acid clorhidric şi sulfat de fier(III). Aflaţi: a) Ce masă de sulfat de fier (III) se obține b) Ce cantitate de acid clorhidric se obține 4. Se arde 50 g de aluminiu și se obține 175 g oxid de aluminiu. Aflați puritatea aluminiului.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Salut!
1. 200 g clorură de magneziu
2. 150 kg carbonat de cupru
3.
a) 500 g sulfat de fier (III)
b) 500 g acid clorhidric
4. 28,6% puritate
Explicație:
1. Masa de clorură de magneziu obţinută va fi egală cu masa de magneziu dată, deoarece acidul clorhidric nu afectează cantitatea de substanţă. Prin urmare, masa de clorură de magneziu obţinută va fi de 200 g.
2. Masa totală de carbonat de cupru descompusă va fi egală cu masa de oxid de cupru obţinută plus masa de dioxid de carbon obţinută, deoarece reacţia nu afectează cantitatea de substanţă. Prin urmare, masa de carbonat de cupru descompusă va fi de 150 kg.
3. a) Masa de sulfat de fier (III) obţinută va fi egală cu masa de clorură de fier (III) dată, deoarece acidul sulfuric nu afectează cantitatea de substanţă. Prin urmare, masa de sulfat de fier (III) obţinută va fi de 500 g.
b) Cantitatea de acid clorhidric obţinută va fi egală cu cantitatea de substanţă dată, deoarece nu este afectată de reacţie. Prin urmare, cantitatea de acid clorhidric obţinută va fi de 500 g.
4. Puritatea aluminiului se calculează prin raportarea maselor de aluminiu și oxid de aluminiu. Masa de aluminiu dată este de 50 g, iar masa de oxid de aluminiu obţinută este de 175 g. Raportul dintre aceste mase va fi de 50/175 = 0,286, deci puritatea aluminiului este de 28,6%.