1. Stabileşte tema textului. 2. Indică trei caracteristici prin care să încadrezi fragmentul într-un text nonliterar. 3. Precizează două motive pentru care ai vizita Muzeul Primei Școli Româneşti de la Braşov, folosind argumente preluate din text. 4. Descoperă în text cel puţin două cărţi la care se face referire. 5. Explică, într-un text de 30-50 de cuvinte, ce reprezintă pentru localnici muzeul la care face referire textul.
Răspunsuri la întrebare
Citim și analizăm textul nonliterar „Prima școală românească”.
1. Stabileşte tema textului
Tema textului- este ideea principală pe care se bazează textul, poate fi o idee despre care se vorbește în text, sau o idee la care textul face referire.
Tema textului este prima școală românească din Transilvania, care se află în Brașov.
2. Indică trei caracteristici prin care să încadrezi fragmentul într-un text nonliterar.
Textul nonliterar- este un text ca rezultat al observării realității, având un caracter informativ cu personaje reale, oferă informații adevărate și concrete.
Textul „Prima școală românească”, se încadrează într-un text nonliterar pentru că:
- Conține elemente reale, istorice. („se află în Braşov, în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Scheii Brașovului”, „aici s-au ţinut primele cursuri de limba română, în 1583”)
- Sunt prezente personalități reale. („diaconul Coresi şi-a putut tipări primele cărţi în limba română”)
- Este folosit un limbaj standard cu scop informativ.
3. Precizează două motive pentru care ai vizita Muzeul Primei Școli Româneşti de la Braşov, folosind argumente preluate din text.
Aș vizita Muzeul Primei Școli Româneşti de la Braşov pentru că aș vrea să văd în realitate Sala “Diaconul Coresi” (Tiparniţa lui Coresi) și cele 9 exemplare coresiene păstrate în timp.
Biblioteca ce cuprinde aproximativ 4000 de cărți vechi și peste 30.000 documente precum și numeroase obiecte muzeale este un alt motiv să vizitez acest muzeu. Atunci când citești despre ceva frumos ți se desenează o imagine, însă realitatea este cu mult mai frumoasă și colorată.
4. Descoperă în text cel puţin două cărţi la care se face referire.
În sala “Cartea, factor de unitate națională” sunt expuse opere valoroase a poporului român, cum ar fi:
- “Biblia de la București” (1688),
- “Cazania lui Varlaam” (1643),
- “Îndreptarea legii de la Târgoviște” (1652).
5. Explică, într-un text de 30-50 de cuvinte, ce reprezintă pentru localnici muzeul la care face referire textul.
Pentru localnici, cât și pentru întregul popor român, Muzeul Primei Școli Româneşti este foarte important. Clădirea veche a muzeului este un loc unde istoria se menține și prinde viața. Pentru localnici acest loc păstrează istoria strămoșilor, chiar vechii șcheieni, românii din afara cetăţii Braşovului, au protejat prin danii acest lăcaș. Clădirea este declarată monument istoric.
Despre textul nonliterar putem citi aici: https://brainly.ro/tema/2081294
Succes!
#SPJ1