1.Trimiterile la ,,caietul" în care Allan a notat evenimentele particularizează ,,situația de comunicare" specifică din aceste secvenţe. De fapt, există două ,,contexte" prin care se manifestă: pe de-o parte sunt evenimentele pe care Allan le consemnează în jurnal în momentul când acestea au loc (Transcriu din jurnal, notează el), pe de altă parte eveni- mentele sunt narate din perspectiva trecerii timpului, de către cel care a încheiat ,, experienţa indiană" (Notă: In jur- nalul meu de atunci. , [. ] Eram ridicol. ), iar cele două re- alități" nu se suprapun niciodată. Ce efecte are asupra cititorului o asemenea tehnică?.
2. Identifică ,,vocile" narative din fragmentele de mai sus
relațiile dintre ele şi personaje, potrivit următoarei scheme:
Allan care-şi face însemnări zilnice - Maitreyi; Allan care consemnează în caiet-Maitreyi.Explica in ce consta particularitatea alcătuirii discursului narativ
Răspunsuri la întrebare
1. Această tehnică creează asupra cititorului impresia de proză autentică și sinceră. Emoția directă este comunicată natural, într-o poveste paplitantă în care scriitorul evocă nu doar o iubire trecută, ci și o experiență care l-a marcat puternic și pe care o retrăiește prin această narațiune.
2. Una dintre particularitățile romanului Maitreyi de Mircea Eliade este constructia discursului narativ pe trei niveluri:
- primul nivel este cel al jurnalului intim al naratorului, care surprinde cu precizie percepţia acțiunilor petrecute în momentul desfăşurării evenimentelor;
- al doilea nivel este cel al notaţiilor și completărilor survenite pe baza impresiilor ulterioare;
- al treilea nivel este cel al confesiunii naratorului, supusă acțiunii de aducere aminte.
Acţiunea romanului se dezvăluie treptat, prin intermediul stărilor pe care Allan le resimte, în timp ce reciteşte întâmplările consemnate în jurnalul său din acea perioadă.
Ne amintim:
Perspectiva narativă a unui text epic reprezintă punctul de vedere din care naratorul povestește întâmplările petrecute și arată relația dintre narator și universul operei.
Perspectiva narativă se află într-o relație de interdependență cu tipul naratorului și al narațiunii și presupune trei tipuri de raportare la personaj:
- din spate – naratorul știe totul despre personaj
- împreună cu – naratorul știe tot atât cât știe și personajul
- din afară – naratorul cunoaște mai puțin decât personajul.
Mai multe despre tehnicile narative în romanul Maitreyi de Mircea Eliade aici: https://brainly.ro/tema/9544824
Succes și spor la teme!