Biologie, întrebare adresată de dumitrunicolet6, 8 ani în urmă

1 Unde apar entorsele cele mai frecvent 2 Cum se numește tehnica de prim ajutor folosite în cazul entorselor 3 când se face o nouă operație pentru scoaterea tijei 4 Care sunt cele două tipuri de fracturi cinci De ce apar reacțiile 6 ce sunt entorsele​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dianavoicu0488
0

Răspuns:

1) Entorsele apar cel mai frecvent la gleznã

2) Primul ajutor pentru entorse si luxatii include repaus, gheata, compresie si ridicare - metoda RICE:

R – Repaus: Cel putin 24 de ore, zona afectata trebuie sa se afle in repaus sau pana cand durerea diminua.

I (Ice) – Gheata (sau comprese reci): Pe partea afectata trebuie aplicate comprese reci sau gheata infasurata intr-un prosop, 20 minute la fiecare 2 ore, de 8 ori/zi, in primele 2 zile

C (Compression) – Bandaj compresiv: Copilul trebuie sa poarte un bandaj elastic pe zona afectata, care comprima zona pentru a diminua edemul.

E (Elevation) – Ridicare membrului: Partea afectata trebuie tinuta deasupra nivelului inimii cat de mult posibil, pentru a diminua edemul.

Nu aplica o sursa de caldura pe partea lezata in primele 24 de ore. Caldura favorizeaza edemul si durerea.

Medicul va recomanda paracetamol sau ibuprofen pentru durere

3) Scoaterea implantului nu se face decât după consolidarea fracturii, aceasta însemnând minimum un an de la prima operaţie. Ori de câte ori există un dubiu cu privire la calitatea calusului rezultat, fie se lasă implantul pe loc, fie se face un tratament specific pseudartrozelor (adică neconsolidării osoase).

Degradarea, adică deplasarea sau ruperea materialului de osteosinteză semnifică aproape întotdeauna neconsolidarea fracturii, impunând scoaterea fragmentelor metalice şi reluarea osteosintezei.

4) Tipuri de fracturi:

a) În funcție de calitatea osului:

Fracturi pe os sănătos ;

Fracturi pe os patologic ;

b) Din punct de vedere anatomo – patologic:

Fracturi incomplete (se păstrează continuitatea osului):

– Fractura în lemn verde – specifică copiilor – oasele lor sunt mai elastice chiar la forțe mari, iar osul nu se rupe, ci apare o fisură de-a lungul lui.

Fracturi complete (continuitatea osului este întreruptă

c) În funcție de aspectul pielii :

Fractură închisă (osul nu a străpuns pielea)

6) O entorsă, cunoscută, de asemenea, ca o ruptură de ligamente, este o leziune cauzată unuia sau mai multor ligamente ale unei articulații de executarea bruscă a unei mișcări dincolo de limitele fiziologice.

Alte întrebări interesante