Istorie, întrebare adresată de Dragosh100, 9 ani în urmă

10 aliniate despre Grecia antica.


Dragosh100: fics 10
Utilizator anonim: Sper că te – am ajutat !
Dragosh100: mult
Dragosh100: prea mult

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
17
∅ Răspuns :



→ în Antichitate , vechii greci nu traiau , asemeni celor de azi , intr – un stat mare cu o singura capitala . Dimpotrivă , existau mai multe state mici , clar delimitate , care , adesea , nu erau mai mari decât un sat . Aceste state reglementau viața cetățenilor lor . Vechii greci numeau un astfel de stat mic , polis . Cele mai importante polisuri erau Atena si Sparta .



→ ascensiunea Atenei a început odată cu victoria asupra perșilor . Treptat , tot mai multe state grecesti s – au aliat Atenei – cu excepția Spartei . Intr – un război castigat de Sparta , cele două orașe s – au luptat pentru supremație în Grecia .


→ tot ceea ce știm despre Sparta se datorează dușmanilor sai de moarte , atenienii . Aceștia relatau ca tinerii spartani , încă de la vârsta de șapte ani , își părăseau familiile pentru a deveni războinici . Spartanii puneau mult preț pe disciplina si pe rigoarea militară . Atenienii însă îi considerau limitați si fara imaginație .



→ una dintre cele mai cunoscute legende grecesti este povestea lui Homer despre războiul grecilor împotriva Troiei . Heinrich Schliemann , admirator al lui Homer , credea că Troia a existat cu adevărat , astfel că a pornit în căutarea orașului . Intr – adevăr , în anul 1 873 , el a descoperit ruinele unui oraș , insa nici până astăzi nu se cunoaște cu exactitate dacă acesta este intr – adevăr Troia din epopeea lui Homer .


→ puterea cetăților grecesti a slabit considerabil în urma mai multor războaie . Din această cauză , ele au devenit o pradă ușoară pentru Filip al 2 – lea , regele Macedoniei . Fiul acestuia , Alexandru cel Mare , a făcut din Macedonia un imperiu mondial , care se întindea până în India .


→ vechii greci credeau că zeii lor locuiau pe cel mai înalt munte , Olimp .

→ Ulise , regele Itacai , a fost un faimos erou al Războiului troian .

→ originar din Teba , Hercule era considerat cel mai puternic erou legendar grec .

→ Corintul era cunoscut pentru personajele pictate cu vopsea neagra pe vasele de lut .

→ primele Jocuri Olimpice au avut loc în anul 776 i . H .


→ în jurul anului 1 700 i . H . , în Cnossos , pe insula Creta , a fost ridicat un palat uriaș cu cinci etaje si peste 1 000 de încăperi .


→ colosul din Rhodos era o statuie imensa care îl înfățișa pe zeul grec al Soarelui , Helios , si care făcea parte dintre cele șapte minuni ale lumii antice .


→ Hipocrat din Cos a fost cel mai faimos medic al Antichității .

→ Herodot din Halicarnas este considerat primul cronicar al Antichității .






Creație proprie !
_________________


Mult noroc !
________________

Dragosh100: da am fost socat multumesc
Alte întrebări interesante