10. Alte cuvinte au pătruns în limba română pe cale cărturărească: bildungsroman, hinterland, laitmotiv, weltanschaung. Precizați sensul fiecărui cuvânt şi domeniul de utilizare frec- ventă. Construiți câte două enunțuri cu fie- care cuvânt.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1. bildungsroman - roman care prezintă procesul de formare a unui caracter.
Bildungsroman este un termen folosit frecvent în literatură, proză.
2. hinterland - teritoriu care gravitează spre un centru economic. De obicei este vorba de un domeniu „de la țară”, puțin locuit, care înconjoară un oraș sau o zonă mai locuită. Deseori hinterlandul are o infrastructură slabă sau cu alte cuvinte, este o regiune înapoiată.
Hinterland este un termen antropo-geografic.
3. laitmotiv - motiv ritmic, melodic sau armonic dintr-o compoziție muzicală, care caracterizează un personaj, o situație etc. și care revine ori de câte ori apare în scenă personajul sau situația dată.
Laitmotiv a fost aplicat pentru prima dată în muzică, dar se folosește și în literatură.
4. weltanschaung - ansamblu de cunoștințe despre gândirea, sentimentele, voința și comportamentul omului, despre experiență; imaginea despre lume și existența umană ca un tot unitar.
Weltanschauung (literal "privire înspre lume") este un termen consacrat din filosofia germană.
Propoziții:
1. „Enigma Otiliei” este un bildungsroman.
2. „Baltagul” este un exemplu de bildungsroman.
3. Rotterdam este format din cinci zone portuare distincte și trei parcuri de distribuție care acoperă nevoile unui hinterland.
4. În general se manifestă deficiențe în transportul în hinterland.
5. Cunosc un om poate deveni rapid un laitmotiv de-o viață.
6. Apa este un laitmotiv în lirica eminesciană.
7. Cercetătoarea descrie funcţionalitatea operei lui Eugen Ionescu, dezvoltând o originală teorie despre Weltanschauung.
8. Nicolas Sarkozy a adoptat această Weltanschauung ["viziune asupra lumii"] atunci când a acceptat tratatul bugetar propus de Berlin.