Studii sociale, întrebare adresată de 0Nicoleta0, 8 ani în urmă

10 calitati ale omului civilizat, cult...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SunRise1
1
El respectă personalitatea oricarui individ. Iată de ce el este mereu îngăduitor, delicat, politicos cu cei din jur, indiferent de circumstanțe.

El nu-și afișează spiritul rebel. Conviețuind cu cineva el nu face acestei persoane un serviciu, iar dacă pleacă, se abține să spună: „este imposibil să trăiești cu dumneata”.

El manifestă compasiune nu doar la adresa cerșetorilor și pisicilor. Îl doare sufletul pentru niște lucruri pe care nu le vezi cu ochiul liber.

El respectă dreptul individului la proprietate. Iată de ce întoarce datoriile și nu se lasă așteptat ori căutat.

El este discret și îi e frică de minciună ca de foc. El nu minte nici chiar dacă este vorba despre niște fleacuri. Minciuna este o insultă pentru cel care ascultă și-l banalizează pe cel care o zice.

În stradă se comportă la fel ca și acasă, în public nu încearcă să pară ceea ce nu sunt.

El caută să-şi cultive simţul estetic. Nu poate să adoarmă îmbrăcat, nu admite ca peretele să aibă crăpături pline de ploşniţe, să respire aer murdar şi nu se mulţumesc cu mâncarea pregătită la lampa de gaz.

El este indiferent faţă de valorile false, cum ar fi simpla cunoştinţă cu o celebritate.

În lipsa propriilor talente, stimează calităţile distincte ale altora. Pun pe altarul talentului străin propria linişte sufletească.

El încearcă să-şi astâmpere pornirile sexuale şi să-si stăpânească instinctele fiziologice. El are nevoie de prospeţime, fineţe, omenie.




0Nicoleta0: Multumesc frumos!
SunRise1: cu drag :)
Alte întrebări interesante