10. Lucraţi în echipă! ✓ Grupaţi-vă în echipe de câte 5-6 elevi. ✓ Stabiliţi, în funcţie de talentul și de priceperea voastră, ce rol va avea fiecare membru al echipei: • coordonatorul - se asigură că toţi membrii echipei participă la activitate şi colaborează, propune soluții, ajută când este nevoie; • scriitorul-stabileşte • ilustratorul-face planul de idei, alege cuvintele-cheie, găseşte expresii potrivite, redactează compunerea; desenele care vor ilustra povestea. Rsp rpd dau coroana si 50puncte
Răspunsuri la întrebare
sa zicem ca sunteți echipa de 5:
1 coordonator
2 scriitori
1 ilustrator
1 redactator
Echipa noastră coordonata de (numele elevului ce e coordonator) ,având doi scriitori pe (numele celor 2 scriitori) ,un ilustrator pe (numele elevului) și un redactator pe (numele elevului ) ,va prezentam compunerea noastră in exclusivitatea numita : Veverițele din brad. O poveste ce se bazeaza pe fapte reale ,ce are la baza oprirea macelului ce se produce anual in paduri ,mai in fiecare iarna ,macel asupra brazilor ce necesita o viata de om sa creasca de trei metrii ,patru. Pozele ce le a ales ilustratorul nostru pe nume: (numele elevului), vor fi pe înțelesul copiilor.
Așadar o sa va prezentam compunerea noastră:
Veverițele din brad
Intr-o pădure din Sibiu, nu departe de oraș, dar nici aproape. Pana sa ajungi la Transfăgărășan mai în vale ,lângă un sătuc,trăia în armonie o familie de veverițe ...Eiii,nici chiar în armonie, caci de ceva vreme, pamantul se cutremura sub ale lor labute ,iar arbori vechi parca de când timpul,dispareau asa,parca nici nu ar fi fost!
Acele bestii cu ghearele de urs, ,rupeau ,frangeau brazii si ii faceau bucati. Iar altele mai mici,luau puisorii la brazi ,pe cei mai frumosi ,si ii duceau departe de casa lor.
Si pana'iarna asta le -a păzit norocul!Bradul lor batran ce mulți fii ținea pe lângă el,și pe ele într-u dansul ,lângă inima lui,pentru prima data le vorbii ,cu vocea tremurânda și plina de amar:
-De Dumnezeu mi 'a auzit ruga și necazul,fii mi i-a păzit și drumul le'a abătut la bestii...Azi mi-a cantat cucul în ureche ca mi-a venit vremea ,si ai mei băieți vor merge departe în străini unde de sete si foame vor pierii,mai putin cu unul.Pe el de sus il izbavii .Voi veverițelor ascultați ce mi zice Domnul :
Pe fiul meu cel mic ,
Pe el să îl urmați!
Unde se duce el ,rămâneți intr 'u dansul !
Și fie ce o fi,din el sa nu plecați!
Si chiar în dimineața aceea o ploaie ,de parca Dumnezeu ar vrea sa ii oprească 'n drum! Degeaba și degeaba, ele urcau în deal cu avant si truda...Pana pe 'neratat ,l au doborât pe batran...
(poza aici cu veverita pe copacul doborat)
Baietii lui se uitau îngroziți unul la altul ,cum pe rand erau tăiați din brâu. Doar fiul cel mic , tras de o funie ,ieși cu tot cu rădăcini.
Atunci veverita își aduna copiii,si cu nădejde în dansu 'se urca. Apoi ajunși intr o mare remorca. Doua nopți dormi și nu manca...
Când cobora din remorca brăduțul,un om batran întinse un deget spre el.
-Da mi l pe asta ca poate prinde!
Si duși au fost cu un alt camion
Bătrânul a pus brăduțul departe de a sa livada cu alune ,sus în vârf de deal ca pe un stăpân! Ii puse multă apă, l-a plantat in pamant,l a împodobit și a spus:
-Sa te faci mare ! Sa se uite nepoții la tine și sa ma amintească! Eu am sa le tot spun ca te 'am plantat ,dar de ei uita ,sa le spui tu!
Sa aibe liniste și pace ,sa se bucure de tine,sa nu uite ca Domnul ne 'a dat Crăciun!
Sa împartă cu lumea bucuria ,sa aibe multe zile cu totii pe pământ ,asa cum eu ți oi dărui ție, de azi ,de acum...
Și doar atunci l a văzut pe batran la fata,și veverita și bradul,ca de atunci nu l au mai văzut...
Si au trecut anii,si mulți ani de atuncea ,si bradul avea si el fii lui!
Când veniră în sfârșit nepoții ,aveau și ei la rândul lor copiii.
Atunci bradul se apleca la dânșii si fara sa ezite ,le a si cuvantat:
-bunicul vostru ,aici m a așezat! Mi 'a lăsat vorba sa stiti cu totii ,ca pentru voi sunt astăzi un bărbat!
Veverițele și ele aveau ale lor familii, se strânse toate ca la târg.Au coborât buiuc și se uitau la dânșii ,iar dânșii la ele speriați dar și fericiți. Caci se uitau unii la alții de parca din totdeauna s ar fi văzut! Iar acum doar s-au revăzut
-Ei ce minunăție ne-a lăsat bunicul! Aici sa rămână ,sa se mpadureasca locul!
Ei nu venise sa taie brazii ,ci aduse cu dânșii încă câțiva brazi ,pe deal ,la plantat...
Si a ajuns dealul cela o pădure, inalta și stufoasa . Cu un miros de munte ... de nici nu ai visa. Casa batranului este acum conac de renume ,mulți vin sa vadă natura ,asa cum mosu'a visat ...