Istorie, întrebare adresată de beatrizbotnaru, 9 ani în urmă

10 lucruri cele mai importante din viata lui stefan ce mare

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nitavictor
1
1. Stefan cel Mare arata total diferit fata de pozele care ne-au fost prezentate in carti. El era un om scund, subtire si evlavios.

2. A avut patru sotii si doua ibovnice - acest mit a circulat in toata Moldova si chiar a fost consemnat in unele scrisori.

3. A avut 10 copii: sapte baieti si trei fete

4. A purtat 42 de razboaie si a pierdut numai cinci batalii - acest lucru este interesant pentru ca in scoala te invata ca Stefan cel Mare a invins in toate bataliile pe care le-a purtat.

5. A fost ctitor de cetati, biserici si manastiri - Exista 36 de lacase de cult a caror ctitorire ii este atribuita lui

6. Manastirea Putna n-a fost ctitorita initial de Stefan cel Mare - Primul voievod care a pus bazele acestei manastiri este in fapt Dragos Voda, iar apoi Bogdan I Intemeietorul.

7. Relatiile sale cu varul sau, Vlad Tepes, au fost bazate de interes - Cei doi au avut o prietenie nu "de sange" ci numai din interes

8. Lupta de la Vaslui a fost castigata de secui si polonezi - celebra batalie de la Podul Inalt - Vaslui a fost castigata numai cu ajutorul aliatilor straini, altfel, oastea moldava n-ar fi facut fata turcilor.

9. Sabia lui Stefan care este pastrata de turci este posibil sa nu fie cea originala - istoricul vasluian Laurentiu Chiriac sustine aceasta ipoteza.

10. Stefan cel Mare a fost aparator al Crestinatatii sau un simplu credincios? -  desi Papa i-a transmis o scrisoare de multumire in care il numea aparator al crestinatatii, Stefan s-a declarat mereu a fi aparator al neamului sau.
Mult noroc!

Alte întrebări interesante